Homovrije zones

Dit is waarom de vriendschap tussen Nieuwegein en een Pools stadje bekoeld is

28 juni 2020 10:52 Aangepast: 28 juni 2020 18:21
De Poolse LHBT_gemeenschap demonstreerde onlangs in Warschau tegen discriminatie Beeld © Getty Images

Van bevriende steden tot tegenpolen. Het Utrechtse Nieuwegein en de Poolse stad Pulawy wisselden jarenlang kennis uit en jongeren gingen bij elkaar op bezoek. Maar sinds in de Poolse stad de lhbt-gemeenschap erg onder druk staat, is de relatie bekoeld. "Die homovrije zones kunnen echt niet."

Voor het gemeentehuis van Nieuwegein wappert de regenboogvlag vrolijk in de wind. Het is het wereldwijde symbool van de homobeweging. Een kleine 1300 kilometer naar het oosten is het een heel ander verhaal. In Pulawy is, net als inmiddels in ongeveer eenderde van Polen, een ‘lhbt-ideologie-vrije’ zone afgekondigd. 

De regenboogvlag bij het gemeentehuis in Nieuwegein. De regenboogvlag bij het gemeentehuis in Nieuwegein.

Dat klinkt vaag. Het is niet zo dat homo's, lesbiennes, biseksuelen of transgenders in die gebieden niet mogen komen, of dat de politie mensen verjaagt. Maar het geeft natuurlijk wel aan dat ze volgens de lokale besturen en een flink deel van de vaak conservatieve bevolking niet gewenst zijn. En dat in een EU-land. Dat schuurt. Juist in Nieuwegein, dat al sinds de jaren negentig banden heeft met Pulawy. Eerst een officiële stedenband, nu een lossere vriendschapsband.

Regenboogstad

"Wij zijn een regenboogstad", zegt wethouder Marieke Schouten. "Wij willen een stad zijn waar iedereen kan zijn wie hij of zij is. Het maakt niet uit wat je bent, wat je gender of seksualiteit is. Dat vinden we echt heel belangrijk. In Nieuwegein, maar ook in Pulawy. Dus ja, hier zitten we wel mee. Als stadsbestuur vinden we dit echt erg. Homovrije zones kunnen echt niet."  

De voorzitter van de gemeenteraad van Pulawy: 'partnergemeente, bemoei je niet met ons'. De voorzitter van de gemeenteraad van Pulawy: 'partnergemeente, bemoei je niet met ons'.

De gemeente Nieuwegein is al een tijdje op de hoogte van de ontwikkelingen in de bevriende Poolse stad. "Begin van dit jaar waren er heel attente bewoners in onze stad. Die wezen ons erop: 'Er is iets gaande in Pulawy. Ze willen homovrije zones instellen. Wat betekent dat? Wat gaat u daar mee doen? Want u hebt die vriendschapsverbinding'.

"We hebben in maart een brief gestuurd naar de gemeente Pulawy om onze zorg te uiten", vertelt Schouten.

'Niet mee bemoeien'

Een antwoord is er tot op heden niet gekomen. Onze correspondent Jeroen Akkermans heeft er in Pulawy naar gevraagd. Het antwoord laat weinig aan de verbeelding over: "Polen is Polen met een eigen identiteit, een eigen geschiedenis en eigen ideeën. Dit is waarom we denken dat partnergemeenten zich niet moeten bemoeien met onze resoluties", zegt Bozena Krygier, voorzitter van de gemeenteraad van Pulawy.

De stad is een bolwerk van de zeer conservatieve regeringspartij PiS, van president Duda. De anti-lhbt-houding is een belangrijke peiler onder zijn verkiezingscampagne. Hij spreekt van een 'ideologie die gevaarlijker is dan communisme', en dat vindt gehoor bij een groot deel van de gelovige katholieke Poolse kiezers.

Aan de grens van Nieuwegein staat het Pulawy op vriendschapsbord. Aan de grens van Nieuwegein staat het Pulawy op vriendschapsbord.

Terug naar Nieuwegein. Daar is het wachten dus op een officiële reactie uit Polen. Als die al komt. "Onze brief is een aantal maanden geleden verstuurd. We wachten nog op de reactie van het bestuur van Pulawy. Als die uitblijft dan gaan we met de gemeenteraad in gesprek over de vraag of we die vriendschapsband moeten aanhouden", zegt wethouder Schouten. Op de vraag hoe lang Nieuwegein nog wil wachten zegt ze: "Niet lang meer."

De gemeenteraad van Nieuwegein bespreekt de kweste waarschijnlijk na de zomervakantie. Aan de rand van de Utrechtse stad staat nog altijd het bord: Nieuwegein, in vriendschap verbonden met Pulawy in Polen. De vraag is voor hoe lang nog.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore