Weersafhankelijk

Veel muggenoverlast door hoge temperatuur: 'Gooi stilstaand water weg'

26 juni 2020 10:10
Beeld © Getty Images

Iedereen kent het wel: lig je net lekker in bed, zoemt er ineens een mug in je oor. Wen er maar aan, want het muggenseizoen is in volle gang. De hoge temperaturen zorgen voor meer muggen. "Of het erger wordt, ligt aan wat het weer gaat doen", zegt insectendeskundige Sander Koenraadt.

Hoe warmer het is, hoe sneller het gaat, legt hij uit. "Het is zeker de tijd van het jaar waarop het weer flink aan de gang is. Het is bijzonder mooi weer en de temperaturen zijn hoog."

Stilstaand water

Muggen leven voornamelijk in de buurt van stilstaand water, omdat de vrouwtjes daarin hun eitjes leggen. Alleen vrouwelijke muggen bijten en zuigen je bloed op. In bloed zitten belangrijke voedingsstoffen, die nodig zijn voor het leggen van eitjes. "Met elke bloedmaaltijd die een vrouwtjesmug neemt, kan ze weer tientallen nakomelingen krijgen", zegt Koenraadt.

Of de overlast erger wordt, moet de komende weken blijken. "Het hangt af van wat het weer gaat doen. Als het vanaf nu minder warm wordt en het gaat regenen, dan blijft het hier voorlopig bij. Maar als het mooi weer blijft, zal de overlast erger worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overlast van muggen komt vroeg dit jaar: 'Volgende week de eerste piek'

Buienradar bepaalt iedere dag de muggenverwachting, die afhankelijk is van het weer. "Hoeveel muggen er op een dag zijn, hangt af van verschillende factoren", vertelt Axel Geijtenbeek van Buienradar.

"Bijvoorbeeld van de temperatuur, luchtvochtigheid en de hoeveelheid neerslag. Deze elementen gooien wij in een algoritme, dat we samen met de universiteit van Wageningen hebben ontwikkeld. Daar rolt dan een cijfer uit."

De verwachting voor vrijdag 26 juni. De verwachting voor vrijdag 26 juni.

Muggenradar gebruikt een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 staat voor geen muggenactiviteit en 10 betekent dat de muggen heel actief zijn. Het gemiddelde cijfer voor de komende dagen is een 7, met op enkele plekken uitschieters naar 8. De verwachting wordt meerdere keren per dag bijgewerkt.

Het cijfer kan nogal verschillen per provincie of regio, legt Geijtenbeek uit. "Als er in Zeeland regen valt en in Utrecht niet, dan heb je in Utrecht meer last van muggen dan in Zeeland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kunnen muggen het coronavirus verspreiden?

Regionale verschillen of niet, op social media klagen mensen de afgelopen dagen flink over muggenoverlast.

Maar wat kun je nou het beste doen om een muggenbeet te voorkomen? Dat is simpel, zegt Koenraadt. "Zorg ervoor dat ze niet binnen kunnen komen. Schaf een goede hor aan en hang een klamboe rond je bed." Als je 's avonds in je tuin wilt zitten, kun je je het beste insmeren met antimuggen-middelen met daarin deet of lemon eucalyptus."

Ook stilstaand water in de buurt van je huis weggooien is een goede tip. "Muggen komen niet zozeer af op grote sloten, maar op vijvertjes, putten water of bijvoorbeeld een gieter met een restje water erin."

Niet krabben

Toch gestoken? Dan kunnen crèmes of verkoeling de jeuk verzachten, zegt Koenraadt. "En ga vooral niet krabben, het geneest sneller als je er niet aan zit. Al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo houd je insecten buiten de deur én help je de natuur

Hoewel jeuk vervelend is, mogen we volgens Koenraadt blij zijn dat het daar vooralsnog bij blijft. "Er zijn genoeg landen waar een ziekteverwekker die tijdens muggenbeet wordt overgedragen dodelijk kan zijn."

Geurstoffen

Maar hoe kan het dat de één altijd gestoken wordt en de ander nergens last van heeft? Het is een veelgestelde vraag, waar nog geen duidelijk antwoord op is, zegt Koenraadt. "Wat we weten is dat de ene persoon aantrekkelijker is dan de andere. Dat heeft te maken met de geurstoffen die iemand afstoot. De ene samenstelling is net wat aantrekkelijker dan de ander. Of dat genetisch bepaald is of iets is dat terug te leiden is naar bepaalde voeding, weten we niet precies."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore