'Hing er al maanden'

Strop in pitbox zwarte racecoureur was 'misverstand', zegt FBI

24 juni 2020 02:13 Aangepast: 24 juni 2020 02:16
De zwarte Nascar-coureur Darrell 'Bubba' Wallace. Beeld © Getty Entertainment

In de pitbox van de Amerikaanse Nascarcoureur Darrell 'Bubba' Wallace werd afgelopen weekend een strop gevonden. Er ontstond enorme commotie vanwege de 'afschuwelijke daad' en de FBI deed onderzoek. Wat blijkt? Het stuk touw hing er al maanden en kan onmogelijk voor Wallace bedoeld zijn.

Dat concludeert de FBI nadat zeker vijftien agenten zich de afgelopen dagen over de zaak gebogen hebben. De strop werd dit weekend gevonden op het racecircuit Talladega in de staat Alabama. Ook RTL Nieuws berichtte daarover.

Enige zwarte coureur

Wallace, die zich de afgelopen tijd duidelijk uitsprak in het racismedebat, is daar de enige zwarte coureur. De strop is in het zuiden van Amerika een symbool voor racistisch geweld. Het verwijst naar de gruwelijke 'lynchpartijen' van zwarte mensen, die door de Amerikaanse geschiedenis heen zonder proces publiekelijk werden opgehangen, en wordt nu vaak gebruikt om minderheden te intimideren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strop opgehangen in pitbox zwarte racecoureur Wallace: 'Afschuwelijke daad'

Nascar noemde het een 'afschuwelijke daad' en de coureur sprak zelf van een 'verachtelijke daad van racisme'. Volgens de FBI is er echter helemaal geen sprake van een misdrijf, omdat de strop onmogelijk voor Wallace bedoeld kon zijn. Er is sprake van een misverstand. Ook gaat het niet om een strop, maar om een stuk touw met een lus dat bedoeld was om een garagedeur te openen.

Stuk touw met lus

Dat stuk touw hing eind vorig jaar al in de pitbox, zo heeft de FBI dankzij videobeelden aan weten te tonen. Wallace kreeg de pitbox pas een week voor het begin van de race toebedeeld. Niemand kon volgens de FBI eerder dan een week voor de Nascar-wedstrijd hebben geweten dat de zwarte autocoureur die pitbox toebedeeld zou krijgen.

Wallace heeft zelf nog niet gereageerd op het nieuws. De afgelopen dagen werd hij massaal gesteund, vooral door collega's in het racecircuit. Voorafgaand aan een wedstrijd, begin deze week, werd er nog een videoboodschap getoond waarin alle coureurs zich uitspraken tegen racisme.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NASCAR-coureurs steunen emotionele Wallace na doodsbedreiging

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore