Gebouwen beschadigd

Doden en brand in olieraffinaderij door zware aardbeving Mexico

24 juni 2020 00:13 Aangepast: 24 juni 2020 05:05
Flinke schade in de Mexicaanse kustregio Oaxaca. Beeld © EPA

Een zware aardbeving, met een kracht van 7.4 op de schaal van Richter, heeft het zuiden van Mexico opgeschud. De beving was te voelen tot in Mexico-Stad, zo'n 700 kilometer verderop. Er zijn meerdere doden gevallen.

De aardbeving vond plaats in Oaxaca, een kustregio in het zuiden van Mexico. Er zijn zeker vier doden gevallen, vijftien anderen zitten vast onder een ingestort gebouw. Er zijn al veel schademeldingen gedaan en de autoriteiten verwachten dat het dodental nog verder op zal lopen.

Olieraffinaderij

Ook ontstond er volgens persbureau Reuters een brand in de grootste olieraffinaderij van het land. Een medewerker kwam daar om het leven door een val die hij maakte tijdens de aardbeving. 

Een ingestorte gevel in het zwaar getroffen gebied. Een ingestorte gevel in het zwaar getroffen gebied.

Ruim 700 kilometer van het epicentrum, in Mexico-Stad, was de beving ook te voelen. Gebouwen schudden en inwoners renden massaal de straat op. De burgemeester van Mexico-Stad, Claudia Sheinbaum, zegt in een video dat er 'geen enorme schade is gemeld, slechts enkele gevels zijn beschadigd'.

In Mexico-Stad gingen duizenden inwoners de straat op na de beving. In Mexico-Stad gingen duizenden inwoners de straat op na de beving.

De situatie in de kustregio Oaxaca is onduidelijker. Stranden in het toeristische gebied heropenden vorige week weer na versoepelingen van de coronamaatregelen. Hoewel er volgens de autoriteiten geen dammen, vliegvelden en havens zijn beschadigd, zijn er wel landverschuivingen geweest.

'Kalm maar alert'

Daardoor zijn wegen mogelijk ontoegankelijk geworden. Er is ook schade aan een ziekenhuis waar coronapatiënten behandeld werden. Mexicanen in het gebied wordt opgeroepen 'kalm maar alert' te blijven.

Mexico wordt vaker getroffen door aardbevingen. Zo kwamen bij twee aardbevingen in 2017 honderden mensen om het leven.

'Dat gebouw beweegt eng', heftig beeld aardbeving Mexico in 2017

Dit zijn heftige beelden van het moment van de vorige zware aardbeving in Mexico. Oude gebouwen in Mexico-stad bleken niet aardbevingsbestendig en stortten in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore