Mislukte restauratie

Spaanse knoeiers ruïneren kunstwerk

23 juni 2020 21:02
Het gewraakte kunstwerk. Beeld © YouTube

Een kunstverzamelaar uit Valencia wilde een kopie van een fresco van de Onbevlekte Ontvangenis van Bartolomé Esteban Murillo schoon laten maken. Volgens Spaanse media zou hij daarvoor 1200 euro hebben betaald aan een restaurateur. Maar de schoonmaakbeurt ging volledig mis.

Het gaat om een kopie uit begin 20ste eeuw, het origineel van Murillo dateert uit de 17de eeuw. Het gezicht van de maagd Maria raakte tijdens de schoonmaak beschadigd en de restauratie maakte het alleen nog maar erger. Na twee restauratiepogingen is de schildering geen schim meer van wat die eens was.

Monkey Christ

Het is niet de eerste keer dat een restauratie in Spanje volledig mislukt. Het beeld Sint-Joris met de draak werd zodanig opgeknapt dat de heilige meer op stripheld Kuifje leek. En acht jaar geleden leek het gezicht van Jezus in een fresco in het stadje Borja in de provincie Zaragoza meer op het gezicht van een aap nadat een 82-jarige vrouw uit de parochie het onder handen had genomen. Dat laatste fiasco leidde wél tot een flinke toename van het aantal toeristen.

De 'Monkey Christ' in Borja De 'Monkey Christ' in Borja

Strenge regels

Restauratie-experts zijn het beu. Het komt veel te vaak voor, zeggen zij. De experts willen dat er strenge regels komen voor restauratie van kunstschatten. Alleen goed opgeleide professionele restaurateurs zouden er dan nog aan mogen beginnen.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

België verbaast zich over 'schokkende' restauratie wereldberoemd Lam Gods

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore