Verdienen aan ligstoelen

Italiaanse maffia jaagt badgasten van strand met begraven spijkers en glas

23 juni 2020 19:16
Op dit strand in Italië werden spijkers en glas in het zand gevonden. Beeld © AP / Videostill

Italiaanse badgasten die deze week wilden uitwijken naar een gratis strand vlak bij Rome, werden opgeschrikt door spijkers en glasscherven die waren begraven in het zand. Volgens de lokale overheid zit de maffia erachter, die verdient aan betaalde strandbedjes.

Het strand Amanusa in de badplaats Ostia is deze week gesloten uit angst dat er iemand gewond zou raken. Ostia kent, net als veel andere Italiaanse kustplaatsen, twee soorten stranden: publieke en private stranden.

Paar euro per uur

De publieke stranden zijn gratis, maar schaars en over het algemeen niet al te schoon. Voor twee bedjes op een privéstrand, die vaak horen bij een strandtent (de zogenaamde chiosco) betaal je een paar euro ‘liggeld’ per uur. Maar dan krijg je er wel een parasol bij én lig je vlak bij de bar.

Volgens Roberto Saviano, die de bestseller Gomorra schreef over de Napolitaanse maffia, is Ostia een soort maffiahoofdstad. Als middelgrote Italiaanse stad en Municipio X, het tiende stadsdeel van Rome, is Ostia geliefd bij Romeinse badgasten – ondanks een reputatie van verval en criminaliteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Even geen 'offer you can't refuse': New Yorkse maffia hard geraakt door corona

Juist nu veel Italianen het strand weer opzoeken en door de crisis proberen te besparen op ligbedjes, probeert de maffia de boel te chanteren. Ze verdienen namelijk al jaren aan de verhuur van strandbedjes en parasols. Dit doen ze zonder vergunning. Ook hebben ze illegale verkooppunten op de boulevard in Ostia.

Tientallen roestige spijkers

De gevonden spijkers en glasscherven zijn geen kwestie van rondzwervend afval, zeggen de lokale autoriteiten. "We hebben tientallen roestige spijkers in het zand gevonden. Sommige zelfs op een steen bevestigd om te voorkomen dat ze in het zand vallen."

Het doel? "Mensen die op het zand lopen opzettelijk te verwonden", zegt een ambtenaar in de Italiaanse krant La Repubblica. "We zijn nu in oorlog. Elke ochtend vinden we de stranden vernield door criminele bendes."

'Echte schande'

Virginia Raggi, burgemeester van Rome, spreekt van een echte schande. Ze schreef op Facebook dat de roestige nagels verticaal, op tien centimeter afstand, tussen de afstandspaaltjes zijn geplaatst om zo te suggereren dat het vrije strand niet veilig is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zon, zee, romantiek: Italiaanse stranden eindelijk weer open

Volgens haar is het een gevaar voor alle zwemmers en zeker voor kinderen die graag met zand spelen. Ze spreekt van een criminele daad. Naast de spijkers en glasscherven werd ook ander afval ontdekt, hoewel het strand volgens de burgemeester vorige week tot op twintig centimeter diep is schoongemaakt. 

'Niet terugdeinzen'

Terwijl het strand nóg een keer wordt schoongemaakt, stelt justitie een onderzoek in. Burgemeester Raggi laat zich niet intimideren: "Tegen degenen die ons aanvallen, zeg ik dat we geen centimeter terugdeinzen. We gaan tegen dit systeem in, altijd met opgeheven hoofd in het belang van eerlijke burgers die een veilige en fatsoenlijke stad verdienen."

Het kustgebied van Rome kampt al langer met georganiseerde misdaad. Zo werd het bestuur van de deelgemeenteraad enkele jaren geleden onder toezicht gesteld, omdat criminelen de politiek zouden hebben geïnfiltreerd. De toenmalige burgemeester, Andrea Tassone, werd gearresteerd en tot 5 jaar cel veroordeeld omdat hij banden met de maffia zou hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore