Kilometers dikke laag

Enorme stofwolk slokt Caribische eilanden op, luchtkwaliteit gevaarlijk slecht

23 juni 2020 17:03 Aangepast: 23 juni 2020 17:21
Een enorme stofwolk uit de Sahara zorgt duizenden kilometers verderop in Puerto Rico voor veel overlast. Beeld © AFP

Het lijkt alsof het Caribisch gebied met flinke mist te maken heeft, maar schijn bedriegt. Veel van de eilanden worden verzwolgen door stofwolken die zijn komen overwaaien uit de Sahara, duizenden kilometers verderop. Het is zo erg dat op Puerto Rico de zon amper te zien is.

Experts zeggen dat het de laatste 50 jaar niet zo heftig is geweest. De luchtkwaliteit is op veel plekken gevaarlijk slecht, legt Pablo Méndez Lázaro uit. Hij is als specialist milieu en gezondheid verbonden aan de universiteit van Puerto Rico. "Dit is de meest opzienbarende gebeurtenis in zijn soort van de afgelopen halve eeuw", zegt Lázaro tegen de Britse krant The Guardian.

Corona en bijwerkingen

Hij en veel van zijn collega's vrezen dat de stofwolken nadelige gevolgen kunnen hebben voor mensen met Covid-19. "De concentratie stof in de lucht is zo hoog", zegt Lázaro, "dat het zelfs bij gezonde mensen voor bijwerkingen kan zorgen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronapiek voorbij? Wereldwijd absoluut niet

Op een satellietfoto van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) is de enorme wolk van zeker 2000 kilometer breed goed te zien. 

De stofwolk zoals die nu boven het Caribisch gebied hangt. De stofwolk zoals die nu boven het Caribisch gebied hangt.

Op social media delen mensen foto's van het stof en hoe op sommige plekken de zon amper te zien is. Ook roepen ze elkaar op om toch zeker een masker te dragen als je naar buiten moet.

De verwachting is dat in de loop van vandaag de grootste overlast voorbij is.

Een stofwolk als deze vormt zich boven de Sahara in het noorden van Afrika. Van daaruit steekt het stof in een paar dagen de Atlantische Oceaan over. De piek van dit verschijnsel ligt doorgaans eind juni. Volgens NOAA kan zo'n stoflaag in de atmosfeer wel drie kilometer dik zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore