Racistisch motief

Amerikaanse soldaat plande aanslag in Italië op eigen eenheid

23 juni 2020 16:51
Paratroopers van de 173rd Airborne Brigade uit Vicenza Beeld © EPA

De 22-jarige Ethan Melzer wilde zoveel mogelijk soldaten doden en was bereid ook zelf te sterven. Hij gaf gevoelige informatie door aan leden van een neonazigroep, Order of the Nine Angles (O9A). Die zouden de aanslag vervolgens plegen.

De FBI en het Amerikaanse leger kwamen de man in mei op het spoor. Eind mei werd hij opgepakt en op 10 juni formeel gearresteerd door de FBI. Melzer wordt verdacht van het voorbereiden van een terreuraanslag, van samenzwering en van poging tot moord op Amerikaanse burgers en soldaten.

Gestationeerd in Italië

Ethan Melzer was gestationeerd in Vicenza in Italië. Daar zou de aanslag ook moeten plaatsvinden. Hij gaf locaties door, troepenbewegingen en details over veiligheidsmaatregelen.

"De vijand binnenin", noemt de Amerikaanse aanklager Audrey Strauss hem. Volgens Strauss werd Melzer gedreven door racisme en haat. Hij ging in 2018 in het leger en een jaar later werd hij lid van de neonazigroepering. Ethan Melzer kan 20 jaar cel krijgen.

Order of the Nine Angles

De satanische extreemrechtse groepering Order of the Nine Angels is van oorsprong Brits, maar er zijn vertakkingen in heel Europa en in Amerika. De groepering zou in de jaren 60 van de vorige eeuw zijn opgericht. De leden bepleiten het gebruik van geweld om hun ideeën van witte suprematie door te voeren.

Nieuwe leden moeten infiltreren in organisaties als politie en leger. Order of the Nine Angles is antisemitisch, racistisch en zegt de duivel te aanbidden. Mensen als Adolf Hitler en Osama bIn Laden worden geprezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saoedische student schiet drie mensen dood op legerbasis VS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore