Banen voor Amerikanen

Even niet als au-pair naar Amerika: Trump schort werkvisa op

23 juni 2020 03:18 Aangepast: 23 juni 2020 03:23
Beeld © AFP

Wie plannen had om in de Verenigde Staten te gaan werken of studeren, kan dat beter even uitstellen. Het land geeft voorlopig geen werkvisa uit voor buitenlandse werknemers. De maatregel stuit op felle kritiek van bedrijven zoals Amazon en Google. "Amerika gaat op slot", zegt correspondent Erik Mouthaan.

Amerikaanse werkvisa voor buitenlandse medewerkers zoals au-pairs, maar ook voor geschoolde technici en directeuren van grote bedrijven worden opgeschort. Dat schrijft de BBC. Volgens Trump 'creëert' de maatregel ruim een half miljoen banen voor Amerikanen. 

Veertig miljoen werklozen

Zo kan een deel van de veertig miljoen Amerikanen die door de coronacrisis hun werk zijn kwijtgeraakt weer aan de slag, beredeneert het Witte Huis.

Maar grote bedrijven zoals Amazon, Twitter en Google denken daar anders over. Onder de werkloze Amerikanen bevinden zich namelijk niet de ingenieurs en technici waar zo'n enorme vraag naar is. "De Verenigde Staten waren altijd een baken voor talent van over de hele wereld, maar de deur gaat nu verder dicht", vertelt Amerika-correspondent Erik Mouthaan.

Gevolgen voor studenten

"Dit heeft ook gevolgen voor Nederlanders die willen studeren in de Verenigde Staten, zoals stagiairs bij RTL Nieuws in New York", zegt Mouthaan. "Hun visa wordt niet verstrekt. Amerika gaat op slot."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen werk? Dan geen visum. Dus moeten zij weg uit Nieuw-Zeeland

Het gaat om werkvisa voor tijdelijke arbeidsmigranten die, tot zeker het einde van het jaar, niet worden uitgegeven. Wel komen er uitzonderingen voor bepaalde fluitplukkers en medische hulpverleners.

'Kortzichtig'

Zo'n 170.000 buitenlanders die op punt stonden een zogenoemde 'green card' te bemachtigen, waarmee ze een permanente verblijfsvergunning krijgen, moeten ook tot zeker het einde van het jaar wachten.

Twitter en Amazon hebben het besluit in verklaringen 'kortzichtig' genoemd. Ook Google-baas Sundar Pichai liet weten teleurgesteld te zijn. "We zullen doorgaan immigranten te steunen en werken om kansen voor iedereen te vergroten", zei Pichai op Twitter.

Negatief effect

De Amerikaanse Kamer van Koophandel reageerde dat het besluit juist een negatief effect zal hebben op het economische herstel in de VS. Andere critici zeggen dat Trump de coronacrisis aangrijpt om het immigratiebeleid drastisch te herzien.

Handelsoorlog VS-China laait weer op: 'Een bliksemafleider voor Trump'

Midden in de pandemie en een economische neergang is China een fijne bliksemafleider voor de president.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore