Hadj

Geen bedevaart naar Mekka mogelijk door coronavirus

22 juni 2020 21:28 Aangepast: 22 juni 2020 21:34
Vorig jaar trok de hadj 2,5 miljoen moslims van over de hele wereld. Beeld © EPA

De traditionele bedevaart voor moslims in het Saoedische Mekka, de zogenoemde hadj, is dit jaar niet mogelijk voor mensen buiten Saoedi-Arabië. De autoriteiten willen daarmee besmettingen met het coronavirus voorkomen.

Vorig jaar kwamen 2,5 miljoen moslims van over de hele wereld voor de hadj naar Mekka. De autoriteiten geven juist daarom aan dat het dit jaar niet mogelijk is om zoveel mensen toe te laten, omdat het dan praktisch onmogelijk is om voldoende afstand te houden.

Dit jaar zullen daarom uitsluitend een zeer beperkt aantal mensen meedoen, onder wie vertegenwoordigers van alle nationaliteiten die in het land leven. 

Einde aan onzekerheid

In Nederland verkeerden hadjreisbureaus en pelgrims maandenlang in onzekerheid. Daar is met de nieuwe maatregel nu een einde aan gekomen.

Wat is de hadj?

De hadj gaat ieder jaar in de laatste maand van de islamitische kalender van start. De moslimbedevaart duurt zeven dagen en kent allerlei rituelen, maar centraal staat de Kaäba. Dat is 'het huis van god op aarde'. Het is een leeg, vierkant gebouw waar een kleed met geborduurde koranteksten op ligt.

Als ritueel lopen moslims daar zeven keer omheen. Verder drinken ze heilig water en mediteren ze op de vlakte van Arafat. Ook gooien ze stenen naar een muur, om te laten zien dat ze de duivel kunnen weerstaan.

Het is het een van de grootste religieuze manifestaties ter wereld, maar dat brengt ook gevaren met zich mee. Door de drukte sterven er ieder jaar namelijk veel mensen.

Tijdens de hadj in 2015 zijn er bijvoorbeeld meer dan tweeduizend pelgrims doodgedrukt, en in 1990 brak er paniek uit in een voetgangerstunnel, waardoor er bijna 1500 mensen stierven.

In het islamitische koninkrijk, met ongeveer 35 miljoen inwoners, zijn 161.000 mensen besmet met het coronavirus. Het aantal coronadoden in het land is tot nu toe ruim 1300.

De hadj, de belangrijkste reis voor moslims:

Eerder maakte RTL Nieuws deze video om uit te leggen wat de hadj precies is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore