Buitenland

Strop opgehangen in pitbox zwarte racecoureur Wallace: 'Afschuwelijke daad'

22 juni 2020 17:47 Aangepast: 24 juni 2020 02:18
Nascar-coureur Darrell 'Bubba' Wallace steunt de Black Lives Matter-beweging. Beeld © Getty

In de pitbox van de Amerikaanse Nascarcoureur Darrell 'Bubba' Wallace op het racecircuit Talladega in de staat Alabama is gistermiddag een strop opgehangen. De zwarte autocoureur en de organisator van de races spreken er schande van.

Strop in pitbox zwarte racecoureur was 'misverstand', zegt FBI

Inmiddels blijkt dat het gaat om een misverstand. Uit grondig onderzoek van de FBI blijkt dat het stuk touw al maanden in de pitbox hing. Lees het hele verhaal hier.

Wallace is de enige zwarte coureur in de raceklasse. Nascar noemt het een 'afschuwelijke daad' en heeft onmiddellijk een onderzoek ingesteld naar het incident. Volgens de organisator is er 'geen plaats voor racisme' in de autosportcompetitie. Ook de FBI kijkt naar de zaak, meldt tv-zender ABC News.

De strop is in het zuiden van Amerika een symbool voor racistisch geweld. Het verwijst naar de gruwelijke 'lynchpartijen' van zwarte mensen, die door de Amerikaanse geschiedenis heen zonder proces publiekelijk werden opgehangen, en wordt nu vaak gebruikt om minderheden te intimideren.

'Pijnlijke herinnering' 

"Deze verachtelijke daad van racisme en haat maakt me ontzettend verdrietig", schrijft de 26-jarige coureur zelf op Instagram. "Het is een pijnlijke herinnering aan hoeveel verder we nog moeten gaan als samenleving en hoe standvastig we moeten zijn in de strijd tegen racisme."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Michael Jordan over racisme VS: 'Het is genoeg geweest'

Wallace sprak zich afgelopen tijd duidelijk uit in het racismedebat. Zo steunt hij de Black Lives Matter-beweging met onder meer symbolen op zijn raceauto en streed hij voor het verbod op de omstreden Confederatievlag, die eerder deze maand werd verboden.

Slavernijverleden

De vlag is vaak te zien op de tribunes bij Nascar-races en is onlosmakelijk verbonden met het slavernijverleden. De vlag werd gebruikt in de zuidelijke staten van de VS tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). De zuidelijke staten wilden de slavernij verder uitbreiden, wat leidde tot de oorlog. De noordelijke staten wonnen de oorlog, wat uiteindelijk leidde tot de afschaffing van de slavernij.  

Mensen die de omstreden vlag nu nog steeds gebruiken zien het als een symbool van de strijd door de zuidelijke staten. Ook beroepen zij zich op de vrijheid van meningsuiting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Confederatievlag: symbool van haat of teken van moed?

Het strop-incident komt op een slecht moment voor Nascar, die de laatste jaren minder populair is gezien de dalende bezoekersaantallen en kijkcijfers.

Afstand van verleden

De raceklasse die vooral populair is in de zuidelijke staten probeert al tijden afstand te nemen van een verleden waarin het banden heeft opgebouwd met voorstanders van rassenscheiding.

Zo stond George C. Wallace, die zich in de jaren zestig openlijk uitsprak voor het scheiden van zwarte en witte mensen in Amerika, aan de wieg van de bouw van het Talladega-racecircuit in Alabama, waar de strop zondag gevonden werd. Daarentegen spraken meerdere circuiteigenaren en Nascar-coureurs zich de laatste jaren uit tegen racisme en het vertonen van de Confederatievlag op de tribunes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore