Recordaantal nieuwe besmettingen

Einde pandemie in zicht? Quarantaine op veel plekken geen optie, met alle gevolgen van dien

22 juni 2020 21:47 Aangepast: 22 juni 2020 21:48
Moeder en kind in India maken zich klaar om Delhi te verlaten. Beeld © Zuma Press

Het einde van de pandemie is nog lang niet in zicht. In Nederland en Europa daalt het aantal nieuwe coronabesmettingen, maar in andere delen van de wereld werden niet eerder in één dag zoveel nieuwe besmettingen gemeld.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat er in een tijdsbestek van 24 uur 183.020 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Dus wie concludeert dat de pandemie over zijn hoogtepunt heen is, heeft het mis.

Op onderstaand kaartje zie je de ontwikkeling van het aantal nieuwe besmettingen per dag.

Dat het aantal stijgt komt door meerdere factoren: er wordt meer getest, maar het virus verspreidt zich ook sneller, zegt de WHO.

Voor de duidelijkheid: bovenstaande grafiek zegt niets over het totaal aantal besmettingen. Dat ligt vele malen hoger. In totaal zijn wereldwijd meer dan 8,7 miljoen mensen besmet en zijn meer dan 461.000 mensen aan Covid-19 overleden.

Afname en toename

Van al die cijfers kan het je gaan duizelen. Daarom is onderstaand grafiek interessant. Alleen in Europa neemt het aantal nieuwe besmettingen af, op alle andere continenten nemen de aantallen toe.

Onlangs zei WHO-directeur Ghebreyesus het al: "In Europa gaat het dan beter, wereldwijd verergert de situatie."

Neem Zuid-Amerika. Dat is op dit moment de coronahotspot. Daar stapelen de problemen zich niet alleen op in Brazilië. Ook in landen als Mexico, Peru en Chili gaat het niet goed.

Grote economische klap

"Ga naar buiten, we kunnen niet thuisblijven," riep de Mexicaanse president twee weken geleden. Hij versoepelde de maatregelen, terwijl het aantal nieuwe besmettingen nog altijd een stijgende lijn liet zien. De president is bang dat de economie een te grote klap krijgt. Zo is het maken van auto's (voor de Amerikaanse markt) aangewezen als essentieel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer dan 50.000 coronadoden in Brazilië

Veel inwoners van Mexico hebben het advies van de president niet nodig. Zij gingen al naar buiten, omdat ze geen andere keus hebben. Martin Palacios, een marktkoopman in de Mexicaanse hoofdstad, zei het zo: Als het virus mij niet doodt, dan is het wel de honger." Die gedachtegang geldt voor veel mensen in Latijns-Amerika. Quarantaine is geen optie voor ze.

Ook in Azië stijgen de aantallen rap. China lijkt corona goed onder controle te hebben, maar in andere landen, zijn ze de controle volledig kwijt.

Familie wacht om terug te keren naar hun geboortedorp, nu in de stad geen werk meer is. Zo verspreidt corona door heel India. Familie wacht om terug te keren naar hun geboortedorp, nu in de stad geen werk meer is. Zo verspreidt corona door heel India.

India telt op dit moment zo'n 15.000 nieuwe besmettingen op een dag. Dat komt mede door een sterke toename op het platteland. Veel arbeiders die in de steden werken, zijn teruggekeerd naar hun geboortedorp omdat er geen werk meer voor ze is. De overheid zette speciale treinen in, zodat duizenden mensen naar huis konden, maar zij namen op die manier ook het virus mee.

Weggestuurd

Buurland Pakistan ziet geen andere mogelijkheid dan te versoepelen om de economie niet volledig te laten instorten. Gevolg is dat het virus versnelt om zich heen slaat en hulp te kort schiet. Mensen worden weggestuurd bij ziekenhuizen omdat ze de aantallen niet aan kunnen.

Tot slot, kijken we naar Zuid-Korea. Het land dat het virus in toom wist te houden, maar inmiddels toch haar hart vasthoudt. De burgemeester van hoofdstad Seoul is bang om de controle te verliezen. Hij wil weer strengere maatregelen afkondigen als het aantal nieuwe besmettingen niet onder de 30 blijft de komende drie dagen. "Als Seoul besmet raakt, dan volgt het hele land." Zaterdag waren er 48 nieuwe besmettingen. Gisteren 17.

Coronapiek voorbij? Wereldwijd absoluut niet

In Europa is de coronapiek gewest. Maar wereldwijd geldt het tegenovergestelde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore