Trieste mijlpaal

Meer dan 50.000 coronadoden in Brazilië

22 juni 2020 04:01 Aangepast: 22 juni 2020 08:57
Grafdelvers in de Braziliaanse stad Sao Paulo, waar duizenden zijn overleden aan het coronavirus. Beeld © dpa

In Brazilië zijn meer dan 50.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het land is het tweede ter wereld dat de treurige mijlpaal bereikt. Vorige week werd de miljoenste besmetting er geconstateerd. Intussen gaan duizenden Brazilianen de straat op om te demonstreren voor én tegen het beleid van president Bolsonaro.

Het dodental in Brazilië steeg gisteren volgens de autoriteiten met 641, waardoor het totaal aantal mensen dat aan de gevolgen van het coronavirus is overleden opliep tot 50.617. Alleen in de Verenigde Staten zijn, met ruim 120.000 sterfgevallen, meer doden gevallen.

Meer dan miljoen besmettingen

Het aantal besmettingen in Brazilië passeerde vorige week al één miljoen, gisteren werden meer dan 17.000 nieuwe coronapatiënten geconstateerd. Experts zeggen – al geruime tijd – dat het werkelijke aantal besmettingen nog vele malen hoger is. Er wordt in Brazilië niet voldoende getest.

Coronapiek voorbij? Wereldwijd absoluut niet

In Europa ligt het aantal coronabesmettingen op dit moment laag. De eerste piek is voorbij. Maar wereldwijd geldt het tegenovergestelde.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona lijkt buiten Europa pas net begonnen: 35.000 besmettingen in Brazilië

Het beleid van de Braziliaanse president Bolsonaro is flink bekritiseerd. Sinds het begin van de uitbraak spreekt hij van 'een griepje', zegt hij dat een lockdown niet nodig is en verwacht hij dat de economische schade vele malen erger zal zijn dan het virus zelf.

'Een griepje'

Ondanks dat beleid besloten verschillende Braziliaanse staten wél in te grijpen. Ze stelden zelfstandig lockdowns in en sloten bedrijven en scholen. Inmiddels worden de maatregelen langzamerhand versoepeld – maar het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in Brazilië blijft hoog.

Nog altijd wordt daarom in verschillende delen van het land gevreesd dat de gezondheidszorg de enorme toestroom coronapatiënten niet aankan. Ook vreest men dat het virus inheemse stammen, bijvoorbeeld in het Amazonegebied, ontzettend hard kan raken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onrustig Brazilië telt steeds meer coronadoden maar Bolsonaro bijt van zich af

Onder vuur

Intussen ligt president Bolsonaro politiek zwaar onder vuur. Zijn beleid zorgde er al voor dat twee gezondheidsministers aftraden. Bolsonaro's beslissing om coronastatistieken niet langer te publiceren werd door het Hooggerechtshof teruggefloten.

Ook onderzoekt het Hooggerechtshof of Bolsonaro de nationale politiechef liet ontslaan om zo zijn eigen familie te beschermen. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar twee van zijn zoons, die worden verdacht van corruptie en het verspreiden van misinformatie.

Duizenden demonstranten

Afgelopen weekend gingen duizenden demonstranten in verschillende Braziliaanse steden de straat op om te protesteren tegen het coronabeleid van de president. Zij willen dat er een aftredingsprocedure tegen Bolsonaro gestart wordt.

Tegelijkertijd waren veel aanhangers van de president op de been. Zij vinden juist dat het Hooggerechtshof zich niet met de bezigheden van de president moet bemoeien.

Een aanhanger van de Braziliaanse president Bolsonaro tijdens een demonstratie. Een aanhanger van de Braziliaanse president Bolsonaro tijdens een demonstratie.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt het epicentrum van de epidemie momenteel op het Amerikaanse continent.

Wereldwijd record

Gisteren werden wereldwijd meer dan 183.020 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Een trieste mijlpaal, want volgens de WHO gaat het om het grootste aantal besmettingen op één dag tot nu toe. 116.000 van die besmettingen werden geconstateerd in Zuid-Amerika en de Verenigde Staten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Braziliaan smokkelt marihuana in grafkisten voor coronadoden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore