Ouders dood of in gevangenis

'Franse regering haalt IS-kinderen uit Syrië naar Frankrijk'

21 juni 2020 17:56 Aangepast: 21 juni 2020 17:58
Beeld © AFP

De Franse regering heeft meerdere kinderen van radicaalislamitische IS-strijders opgehaald uit het noordoosten van Syrië en naar Frankrijk gebracht. Het gaat om kinderen van Franse IS-strijders die zijn gedood of in de gevangenis zitten.

Dat zegt een Frans analysecentrum voor terrorisme (CAT) te hebben vernomen.

Een deel van de IS-kinderen is wees. Bij de anderen zouden de moeders toestemming hebben gegeven voor de repatriëring, die vanochtend zou zijn geweest. De kinderen zaten vast in kampen van de Koerden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland haalt twee IS-weeskinderen op uit Noord-Syrië

Gevoelige kwestie

De regering in Parijs noemde de teruggebrachte kinderen erg jong en kwetsbaar. De moeders zouden niet naar Frankrijk mogen.

De repatriëring van IS-kinderen is een gevoelige kwestie. Voorstanders noemen het een gebaar van menselijkheid, tegenstanders vrezen de import van terreur.

Nederlandse weeskinderen

Een jaar geleden werd bekend dat Nederland samen met Frankrijk twee Nederlandse weeskinderen van omgekomen IS-ouders had opgehaald. Het ging om een gezamenlijke actie met Frankrijk, dat twaalf kinderen opgenomen heeft.

Toch wit het Nederlandse kabinet zelf geen IS-strijders of kinderen van IS-strijders ophalen uit Syrië of Irak, ondanks aandringen van mensenrechtenorganisaties en de kinderombudsman. Ook oppositiepartijen willen dat de IS-strijders terug worden gehaald en n Nederland worden berecht voor hun misdaden.

Vader IS-kinderen hoopt na uitspraak op terugkeer dochter en zoon uit Syrisch kamp

Jeremy kan niet wachten tot zijn dochter en zoon eindelijk weer thuis zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore