Ga naar de inhoud
Massaal kaartjes gereserveerd

'TikTok en K-pop-fans veroorzaakten lage opkomst Trump-bijeenkomst'

Het stadion bleef voor de helft leeg. Beeld © AFP

De lage opkomst bij de eerste campagnebijeenkomst van Trump sinds de coronacrisis zou mede veroorzaakt zijn door K-pop-fans en TikTok-gebruikers. Zij zouden massaal kaartjes voor de rally in Tulsa hebben gereserveerd, maar zijn niet komen opdagen.

Dat schrijft The New York Times. Maandag liet de campagneadviseur van Trump nog weten dat er meer dan een miljoen toegangstickets aangevraagd waren, terwijl er in het stadion plaats was voor 19.000 mensen. Die zaal bleef uiteindelijk voor ongeveer de helft leeg.

Nu blijkt dat TikTok-gebruikers en fans van Koreaanse popmuziek, ook wel K-pop genoemd, massaal gratis tickets hebben besteld. Ze deden dat uit protest, nadat het campagneteam van Trump op 11 juni via Twitter aanhangers vroeg zich te registreren. 

Tegenvaller
Lees ook:
Tegenvaller voor Trump: zaal bij campagnerally blijft halfleeg

Fanaccounts van K-pop op Twitter riepen hun volgers op zich te registreren - en vervolgens niet op te komen dagen. Dat verspreidde zich van Twitter naar TikTok, waar gebruikers er filmpjes van deelden die miljoenen views opleverden. 

In een van de filmpjes is te zien dat iemand een ticket koopt, maar daarbij grappend zegt: "Oh nee, ik heb me geregistreerd voor een Trump-rally, maar ik kan niet gaan". Duizenden andere gebruikers postten soortgelijke video's en tweets.

Video's expres weer verwijderd

Volgens The New York Times zouden de gebruikers veelal tieners zijn, die hun berichten na 24 tot 48 uur weer verwijderden om hun ticketkoopactie te verbergen. 

Trumps campagnemanager gaf de media de schuld van de lage opkomst. Ook zei hij, net als Trump tijdens zijn speech, dat er 'radicaal-linkse betogers' voor het stadion stonden, die Trump-aanhangers zouden hebben tegengehouden. Maar er waren geen meldingen van de politie of veiligheidsdiensten over ongeregeldheden of massale aanwezigheid van anti-Trump-demonstranten.

De Democraat Alexandria Ocasio-Cortez weersprak de uitleg van Trumps campagnemanager Brad Parscale en tweette dat hij er door tieners op TikTok in is geluisd. "Jullie maken me zo trots."

K-pop-fans en de Amerikaanse politiek

K-pop-fans mengen zich de laatste tijd steeds vaker in de Amerikaanse politiek. Hun oproep op Twitter om geld op te halen voor de Black Lives Matter-beweging in de Verenigde Staten leverde zeker een miljoen dollar op. 

Toen #WhiteLivesMatter in mei trending topic werd op Twitter, gebruikten ze de hashtag massaal voor het posten van video's van Koreaanse popartiesten. Ze wilden het op die manier moeilijker maken voor 'white supremacists' om elkaar te vinden en hun tweets met de wereld te delen.

En toen de politie van Dallas burgers opriep om video's naar hen in te sturen van verdachte en illegale activiteiten tijdens de Black Lives Matter-protesten, staken de K-pop-fans daar een stokje voor. Ze stuurden massaal video's van Koreaanse artiesten in, om zo te voorkomen dat activisten geïdentificeerd en opgepakt konden worden. Hun actie zorgde er uiteindelijk voor dat de politie-app crashte