Winst voor Chan Santokhi

Grootste concurrent Desi Bouterse wint Surinaamse verkiezingen definitief

19 juni 2020 17:07 Aangepast: 19 juni 2020 17:15
Chan Santokhi van de VHP (midden) naast coalitiepartners Gregory Rusland (links) en Ronnie Brunswijk (rechts). Beeld © ANP

De uitslag van de parlementsverkiezingen in Suriname is vandaag bindend verklaard door het Onafhankelijk Kiesbureau. Dat betekent dat de VHP de verkiezingen definitief heeft gewonnen.

Bijna vier weken geleden ging Suriname naar de stembus. Ruim anderhalve week later, op 4 juni, maakte het Surinaamse ministerie van Binnenlandse Zaken de officiële uitslag bekend. 

De NDP, de partij van president Desi Bouterse, leed zoals verwacht flink verlies en zakte van 26 naar 16 zetels. De VHP van oppositieleider Chan Santokhi werd de grootste partij met 20 van de 51 parlementszetels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bouterse: felicitatie pas bij bekendmaking officiële uitslag

Die uitslag moest nog wel bindend verklaard worden door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), dat toezicht houdt op de verkiezingen. Het OKB kan de uitslag ongeldig verklaren bij te veel onregelmatigheden. Dan moet er opnieuw gestemd worden.

President Chan Santokhi

De VHP heeft overigens niet gewacht op de definitieve uitslag en is al begonnen aan onderhandelingen over het vormen van een nieuwe regering. De VHP van Santokhi, de ABOP van Ronnie Brunswijk, de NPS van Gregory Rusland en de PL van Paul Somohardjo willen een coalitie vormen en Santokhi naar voren schuiven als president.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bouterse wil hertelling stemmen Suriname: 'Er kan nog heel wat gebeuren'

Santokhi heeft 34 van de 51 stemmen nodig in het parlement om direct tot president gekozen te worden. De coalitiepartijen hebben samen 33 zetels maar krijgen waarschijnlijk steun van oppositiepartij BEP.

Dat zou betekenen dat de huidige president Desi Bouterse, die ook steun van de BEP nodig heeft om een andere presidentskandidaat te blokkeren, geen president meer kan worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij stemden voor en tegen de NDP: 'Bouterse heeft veel gedaan voor het land'

De officieuze uitslag was dagen na de verkiezingen al bekend. Alleen lieten de gegevens van drie van de 639 stembureau op zich wachten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam dat onder meer door de coronamaatregelen. Het uitblijven van die resultaten zorgde voor onrust.

Vertegenwoordigers van politieke partijen brachten ondertussen nachten door in de hal waar het hoofdstembureau was gevestigd en waar alle stembiljetten lagen opgeslagen. Ze wilden gesjoemel voorkomen. Het OKB noemde deze verkiezingen de "slechtst georganiseerde", in vergelijking met 2005, 2010 en 2015.

Het leek er al langer op dat Bouterse de verkiezingen zou verliezen: 'Een frisse wind door het land'

Jarenlang zat Desi Bouterse stevig in het zadel als president van Suriname, maar bij de afgelopen verkiezingen leek hij al te verliezen voor de uitslag officieel bekend was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore