Nazi-Duitsland

Facebook grijpt in bij berichten van Trump met omstreden tekens

18 juni 2020 21:53 Aangepast: 18 juni 2020 21:58
Beeld © Getty Images

Advertenties van het campagneteam van president Donald Trump op Facebook zijn verwijderd vanwege het gebruik van een omstreden symbool. Het ging om een omgekeerde rode driehoek, die vergelijkbaar is met het symbool dat communisten en andere gevangenen moesten dragen in de concentratiekampen van nazi-Duitsland.

De omgekeerde rode driehoek verscheen onder meer in gesponsorde berichten van de campagnepagina Team Trump op Facebook. Die waarschuwde gebruikers voor 'gevaarlijke extreemlinkse' groepen en vroeg lezers een petitie te ondertekenen tegen Antifa, een antifascistische actiegroep.

In strijd met beleid van bedrijf

Antifa is door Trump in verband gebracht met recente rellen, al is er geen bewijs dat ze een rol van betekenis speelden. Facebook laat de krant weten dat de berichten zijn verwijderd omdat ze strijdig waren met het beleid van het bedrijf.

Het is volgens een woordvoerder niet toegestaan om symbolen van verboden haatgroepen te gebruiken zonder enige uitleg. De Trump-campagne reageert verbaasd op het besluit.

"De rode driehoek is een Antifa-symbool", zegt een woordvoerder, die zegt dat het symbool onder meer te zien is op iPhone-hoesjes en waterflessen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Personeel Facebook kritisch op Zuckerberg na reactie Trump-bericht

Begin deze maand was er nog kritiek op Facebook-baas Mark Zuckerberg omdat hij niet kordaat zou hebben ingegrepen op berichten van Trump. De Amerikaanse president plaatste toen op sociale media een bericht met de tekst: "Als het plunderen begint, begint het schieten."

Hij deed dit als reactie op de rellen in de VS na de dood van George Floyd in Minneapolis. Voor Twitter was dit bericht een stap te ver. Het techbedrijf plaatste daarop een waarschuwing bij het bericht.

Facebook deed dat niet. Volgens Zuckerberg moeten mensen weten of de regering van plan is geweld te gebruiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore