Gedesoriënteerd

Piloot helikopter Kobe Bryant dacht te stijgen terwijl hij daalde

18 juni 2020 01:46
Een muurschildering van Bryant en zijn dochter in New York. Beeld © ANP

De piloot die in januari de helikopter bestuurde die neerstortte met onder meer de voormalige sterbasketballer Kobe Bryant aan boord dacht vlak voor de crash dat hij aan het stijgen was, terwijl hij eigenlijk daalde. Dat blijkt uit nieuwe documenten uit het onderzoek naar het ongeluk.

Behalve Bryant kwamen zijn 13-jarige dochter Gianna en zes andere bij de crash om het leven. Onduidelijk is nog altijd wat de oorzaak is van de crash, die nog altijd wordt onderzocht. 

Dalen richting heuvel

De piloot, Ara Zobayan, liet kort voor het ongeluk aan de verkeerstoren weten dat hij in dichte mist naar boven aan het klimmen was, zo blijkt uit de nieuwe informatie. Maar in werkelijkheid daalde de helikopter juist richting een heuvel, even ten noordwesten van Los Angeles. Uiteindelijk stortte het toestel daar neer.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spullen verongelukte Kobe Bryant geveild voor 185.000 euro

Volgens een rapport van de National Transportation Safety Board zou Zobayan mogelijk gedesoriënteerd zijn geraakt door de mist waardoor hij de helikopter navigeerde. Het traject van de helikopter van vlak voor de crash wees uit dat de piloot geen grip meer had op de richting van het toestel. 

Basketbaltoernooi

Vlak voor vertrek van de John Wayne Airport in Orange County had de piloot nog een bericht gestuurd dat het weer op de fatale dag 'OK' zou zijn. De inzittenden, waaronder de 41-jarige Bryant en zijn dochter, waren op weg naar een basketbaltoernooi voor meisjes.

Merchandise omgekomen Kobe Bryant niet aan te slepen

Onthutste fans probeerden na de dood van Bryant nog wat shirts, basketballen of jacks van de basketballegende te scoren. ''Alsof er een familielid is overleden.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore