Problemen in slachthuizen

657 medewerkers Duits slachthuis besmet met corona, 7000 mensen in quarantaine

17 juni 2020 19:31 Aangepast: 17 juni 2020 19:32
In slachthuizen komen de laatste tijd vaker uitbraken voor. Beeld © Ramon van Flymen

Bij een slachterij in het noordwesten van Duitsland is het coronavirus uitgebroken. Van de bijna duizend tests die zijn uitgevoerd, bleken er 657 positief. De slachterij en voorzieningen in de directe omgeving gaan per direct dicht. 7000 mensen zitten in quarantaine.

De fabriek ligt in Rheda-Wiedenbrück, op zo’n 120 kilometer van de Nederlandse grens. De slachterij is van Tönnies, de grootste vleesverwerker van Duitsland. Zij zijn geschrokken van de uitbraak. "We kunnen alleen maar onze excuses aanbieden", lieten vertegenwoordigers van Tönnies weten in een persconferentie.

De slachterij van Tönnies die dicht moet. De slachterij van Tönnies die dicht moet.

"We hebben hard gewerkt om het virus buiten de deur te houden", zegt de vleesverwerker. Maar dat is dus niet gelukt. Opvallend, want twee weken geleden werden de medewerkers van de fabriek na een uitbraak bij een ander slachthuis nog massaal getest. Toen waren er maar een paar medewerkers besmet en die werden direct in quarantaine geplaatst.

Schuld bij medewerkers

Duitse media zeggen dat het bedrijf de schuld bij zijn Oost-Europese medewerkers legt. Veel van hen komen uit Roemenië en Bulgarije. Na het openen van de grenzen zijn veel van hen op bezoek gegaan in hun thuisland en ze zouden het virus vervolgens mee terug naar Duitsland hebben genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werknemers slachterij besmetten flatbewoners in Duitsland

Of dat echt zo is, is niet duidelijk. Duitsland heeft zelf in de afgelopen twee weken veel meer nieuwe besmettingen gemeld dan Roemenië en Bulgarije. Deskundigen wijzen eerder op de werkomstandigheden in slachterijen, waar mensen uitgebuit zouden worden en dicht op elkaar werken. Daarnaast wonen veel van de Oost-Europese medewerkers dicht op elkaar in kleine ruimtes.

Een priester zegt tegen de Duitse nieuwsorganisatie Deutsche Welle: "Mensen worden daar behandeld alsof ze geen waardigheid hebben, alsof ze derderangsburgers zijn. Zolang die werkstructuren niet op de schop gaan, zullen corona-uitbraken in slachterijen blijven plaatsvinden."

Ook in Nederland

En dat lijkt ook zo te zijn. Bij een aantal andere Duitse vleesverwerkers vond al eerder een uitbraak plaats. Ook in andere landen is dat het geval, zoals in de Verenigde Staten en bij ons. Eind mei werd een slachterij van vleesverwerker Vion in Apeldoorn per direct gesloten, nadat de coronamaatregelen niet werden nageleefd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachterij Vion in Apeldoorn per direct gesloten, medewerkers te dicht op elkaar

De fabriek van Tönnies gaat voorlopig dicht. De autoriteiten nemen geen enkel risico en sluiten daarom ook de scholen en kinderopvang in de omgeving. En dat blijft wel even zo. Tot 29 juni blijven ze dicht en dat is precies de eerste dag van de zomervakantie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore