Records Brazilië en India

Corona lijkt buiten Europa pas net begonnen: 35.000 besmettingen in Brazilië

17 juni 2020 15:46 Aangepast: 18 juni 2020 20:41
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro Beeld © AFP

In Nederland kun je het gevoel krijgen dat de ergste corona-ellende al zo'n beetje voorbij is. Geen gekke gedachte, want de cijfers dalen hier al een tijdje. Maar buiten Europa lijkt de corona-uitbraak nog maar net begonnen.

Je zou het misschien niet zeggen, maar het coronavirus verspreidt zich sneller dan ooit. De grafiek hieronder laat zien dat we nog lang niet klaar zijn. Want wereldwijd blijft het aantal nieuwe besmettingen groeien.

Trieste records

In India stierven gisteren 2000 mensen aan corona. Daarmee vestigt ook dat land een triest record: nog nooit waren er zo veel coronadoden op een dag.

Ook Brazilië verbrak zijn eigen coronarecord. Het Zuid-Amerikaanse land registreerde bijna 35.000 besmettingen op een dag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Copacabana bezaaid met honderd coronakruizen

In Indonesië stijgen de coronacijfers ook: gisteren kwamen er ruim 1000 nieuwe gevallen bij. Indonesië gaat daarmee Singapore voorbij en is nu het land met de meeste besmettingen in Zuidoost-Azië.

Waar slaat corona toe?

Dat corona nu zo toeslaat buiten de westerse landen, is goed te zien in deze grafiek. Het aantal geregistreerde besmettingen was eerst in Europa en Noord-Amerika erg hoog, maar daar is het teruggedrongen.

Het testbeleid is in ieder land verschillend, maar ook als je naar het aantal doden kijkt, zie je grofweg hetzelfde beeld. In het westen lijkt de piek voorbij. In de rest van de wereld, vooral Azië en Zuid-Amerika, lijkt de piek nog te moeten komen.

In de grafieken valt verder op dat Noord-Amerika nog meer coronapatiënten en -doden meldt dan Europa. In de VS meldden zes staten gisteren coronarecords, onder andere Florida en Texas. Deskundigen maken zich zorgen dat Amerikaanse staten te veel haast maken met het beëindigen van de lockdown.

In de coronalijstjes is, achter de VS, nu Brazilië het tweede land qua besmettingen en doden. Dit heeft te maken met beleid: president Bolsonaro neemt geen ingrijpende maatregelen tegen het virus.

In sommige regio’s van India zorgen arbeidsmigranten voor 80% van alle besmettingen.

Een strenge lockdown is er wel in India. De politie treedt hard op tegen overtreders. Een groot probleem was dat arbeidsmigranten ineens hun werk verloren en weer terug naar hun families gingen: van de stad naar het platteland. Die volksverhuizing zorgde voor veel mensen op een kluitje. In sommige regio’s zorgen arbeidsmigranten voor 80 procent van alle besmettingen.

Die problemen met de lockdown en social distancing kunnen arme landen nog in de problemen brengen. Afstand houden en leven zonder werk is voor veel mensen onmogelijk en dus nemen ze risico’s. Kijk maar:

Doorwerken met gevaar voor eigen leven: vuilophalers India hebben geen keus

Correspondent Eva Oude Elferink zocht in India de mensen op die de mondkapjes en handschoenen uit het vuilnis halen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore