'Onvoldoende steun'

Amerikaanse agenten stappen op: 'Zelfs veiligheid politiehond krijgt meer aandacht'

17 juni 2020 13:00 Aangepast: 17 juni 2020 13:46
Protest tegen Bob Kroll, politiechef van Minneapolis Beeld © Getty

Terwijl er in de VS al drie weken wordt geprotesteerd tegen racistisch politiegeweld, nemen op verschillende plaatsen agenten ontslag. Een groot deel van de opgestapte agenten zegt dat ze zich door hun bazen onvoldoende gesteund voelen.

De grootste leegloop is bij de politie in de stad Buffalo. Daar zijn 57 agenten opgestapt nadat twee collega’s een bejaarde betoger omver duwden. De 75-jarige man heeft een verbrijzelde schedel en kan niet lopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omvergeduwde betoger (75) heeft verbrijzelde schedel en kan niet lopen

De belangenvereniging zegt dat de agenten zijn opgestapt 'uit walging om de manier waarop twee collega’s zijn behandeld, terwijl ze gewoon hun werk deden'. Maar volgens twee opgestapte agenten klopt dit niet.

'Geen juridische bijstand'

"Ik snap niet waarom de vakbond zegt dat we het uit solidariteit deden," vertelt een agent anoniem. Volgens een ander zijn hij en zijn collega's opgestapt omdat 'de vakbond zei dat we geen juridische bijstand meer zouden krijgen'. Hij legt uit: "Waarom zouden we voor de stad in de frontlinie gaan zonder juridische rugdekking?"

De 57 ontevreden agenten zijn allemaal ME’ers. Ze gaan niet helemaal weg bij de politie, ze trekken zich alleen terug uit de oproerpolitie. Volgens de autoriteiten waren dit alle ME’ers in de stad.

Discussie over knielen

Dat sommige agenten zich niet gesteund voelen, speelt ook in Florida. Daar hebben tien agenten de oproerpolitie verlaten. Ze voelen zich onveilig door 'de politisering van onze tactieken', schrijven ze in een brief. "De veiligheid van politiehonden wordt boven de veiligheid van collega’s gesteld." Ook zijn ze boos op de politieleiding die afgelopen maandag knielde in solidariteit met antiracisme-demonstranten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump boos over dit gebaar: waarom 'knielen' zo beladen is

Hun chef is naar eigen zeggen 'extreem teleurgesteld'. Tegen CNN zegt ze dat ze het nooit eerder een klacht van ze heeft ontvangen. "Als je geen contact zoekt en niet communiceert, dan kunnen we ook niets doen met je zorgen." Ze zegt dat er de afgelopen jaren is geïnvesteerd in training en uitrusting. En dat knielen? Dat was volgens de chef niet tegen politieagenten, maar uit solidariteit met de lokale gemeenschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agent VS ontslagen na doodschieten zwarte man, politiechef stapt op

Ook in de twee steden waar zwarte mannen stierven bij arrestaties trekken agenten zich terug. In Atlanta, waar Rayshard Brooks werd doodgeschoten nadat hij een stroomstootwapen afpakte van agenten en wegrende, hebben deze maand acht agenten ontslag genomen; dat is dubbel zo veel als normaal.

'Kunnen vertrek opvangen'

In Minneapolis, waar George Floyd bijna negen minuten lang werd gewurgd door een agent, zijn zeven agenten opgestapt. Daar komen binnenkort nog eens zes agenten bij. Volgens Fox News voelen ook zij zich onvoldoende gesteund door hun bazen. De politieleiding zegt dat personeelsverloop heel normaal is en dat ze het vertrek van collega’s wel kunnen opvangen.

Juist door de gebeurtenissen in Minneapolis en Atlanta ligt de Amerikaanse politie zwaar onder vuur. Sommige antiracisme-demonstranten willen dat de politie wordt opgeheven. Overheden reageren door omstreden aanhoudingstechnieken zoals de nekklem te verbieden. Ook worden er in Minneapolis en Atlanta sneller dan anders maatregelen genomen tegen agenten die betrokken waren bij de twee fatale arrestaties.

Agent Edwin over racisme in VS: 'Het zit in de cultuur'

In Amerika heerst chaos na de dood van de ongewapende zwarte arrestant George Floyd.

Nekklem in Nederland

In Nederland heeft de vechtsportbranche aangegeven dat ze trainingspakketten voor politieagenten wil samenstellen, zodat die een nekklem voortaan beter kunnen uitvoeren. De klem moet volgens hen beter worden uitgevoerd.

Nekklemmen zijn als ze goed worden uitgevoerd een methode om iemand in bedwang te krijgen, zeggen zij. De zuurstoftoevoer naar de hersenen wordt afgekneld, waardoor het slachtoffer versuft raakt. Verkeerd uitgevoerd kan een nekklem echter dodelijk uitpakken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vechtsportbranche wil agenten trainen om nekklem beter uit te voeren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore