Ga naar de inhoud
Corona weer terug

'Enorme blunder' aan Nieuw-Zeelandse grens, leger wordt nu ingezet

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern tijdens een persconferentie. Beeld © AFP

Door een 'enorme blunder' aan de Nieuw-Zeelandse grens zijn twee coronapatiënten met een auto het halve land doorgereisd om een stervend familielid te bezoeken. Nieuw-Zeeland was al ruim drie weken coronavrij doordat er aan de grens geen buitenlanders werden toegelaten. Premier Jacinda Ardern neemt nu maatregelen en zet het leger in.

Nieuw-Zeeland stond de afgelopen weken wereldwijd in de belangstelling omdat het coronavirus er 'geëlimineerd' zou zijn. Na een lange en strenge lockdown was niemand meer besmet, en door strikte grenscontroles en verplichte quarantaine kon het virus het land ook niet meer binnenkomen.

'Onacceptabele fout'

Dat blijkt nu toch te zijn gebeurd. Premier Jacinda Ardern spreekt van een 'onacceptabele fout'. Twee Nieuw-Zeelanders die vanuit Groot-Brittannië naar Nieuw-Zeeland zijn gereisd, zaten in verplichte quarantaine, maar mochten desondanks een stervend familielid bezoeken.

Paar
Lees ook:
Paar dagen na openen stadions keert coronavirus terug in Nieuw-Zeeland

Vanuit 'medeleven' werd de twee toegestaan om al na zes dagen per auto van Auckland naar Wellington te rijden. Dat is een reis van ruim acht uur. Ze moesten echter wel beloven onderweg niet te stoppen en geen andere mensen te zien. Inmiddels blijkt dat de twee besmet waren met het coronavirus. "Niemand krijgt meer toestemming om vroegtijdig uit quarantaine te gaan", vertelt Ardern.

Volgens premier Ardern 'had dit nooit mogen gebeuren'. De twee werden niet getest voordat ze het quarantainehotel hadden verlaten. "Dat is een onacceptabele fout in het systeem", vindt Ardern. Het leger wordt vanaf nu ingezet om te ondersteunen bij de quarantaineverplichting.

Ruim driehonderd contacten

Inmiddels blijkt dat de twee – in vliegtuigen en mogelijk elders in Nieuw-Zeeland – met ruim driehonderd mensen contact hebben gehad. Deze mensen worden door de autoriteiten verzocht een coronatest te laten afnemen. In Nieuw-Zeeland gelden geen restricties meer en mogen evenementen met duizenden bezoekers gewoon weer doorgaan.

Er werd in het land vandaag verontwaardigd gereageerd op de twee nieuwe gevallen. "Iemand moet hiervoor verantwoordelijk worden gehouden", vertelde politieminister Stuart Nash bijvoorbeeld. "Het is totaal onacceptabel dat zoiets gebeuren kan terwijl vijf miljoen Nieuw-Zeelanders enorme opofferingen hebben gedaan."

Stadions bomvol in coronavrij Nieuw-Zeeland: 'Ik ben nergens bang voor'

01:47
Coronavrij, dat is het hier in Nederland nog niet, maar in Nieuw-Zeeland hebben ze al een tijdje geen nieuwe gevallen meer. Vandaag werd er daarom voor het eerst weer gerugbyd met publiek.