John Bolton

Uitbrengen boek veiligheidsadviseur is 'strafbaar', zegt Trump

16 juni 2020 03:03 Aangepast: 16 juni 2020 08:29
Voormalig veiligheidsadviseur John Bolton kijkt naar president Trump (archieffoto). Beeld © AFP

De Amerikaanse president Trump heeft zich fel uitgelaten over publicatie van een boek van voormalig nationaal veiligheidsadviseur John Bolton. Volgens Trump zouden er staatsgeheimen instaan. Als het boek wordt uitgegeven, maakt Bolton zich daarom schuldig aan een strafbaar feit.

Trump zegt dat het 'niet aan hem is' om de zaak voor de rechter te brengen, maar hij verwacht schrijver Bolton desondanks 'snel in de rechtszaal te zien'. Het publiceren van staatsgeheimen, die volgens Trump in het boek staan, is namelijk een strafbaar feit.

Gevoelige informatie

Iedere oud-overheidsfunctionaris die toegang had tot gevoelige informatie en een boek schrijft, moet daarvoor eerst groen licht krijgen van het Witte Huis. Volgens Trump heeft Bolton geen toestemming gekregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump onverwachts in zwaar weer door boek van ex-adviseur Bolton

Bolton was anderhalf jaar lang Trumps nationale veiligheidsadviseur. Dat is een belangrijke functie: hij coördineerde de informatie die de president krijgt over militaire inzet, inlichtingendiensten en relaties met andere landen. Bolton vertrok afgelopen zomer omdat hij het oneens was met Trumps beleid.

Militaire steun Oekraïne

Het boek van Bolton, The Room where it Happens ('De kamer waar het allemaal gebeurt'), zorgde al eerder voor commotie. In het boek schrijft hij dat hij bezwaar maakte tegen het feit dat Trump bijna 400 miljoen dollar aan militaire steun aan Oekraïne achterhield. De president zei toen tegen hem dat het geld pas vrijgegeven zou worden als de regering van Oekraïne bekend zou maken dat er een strafrechtelijk onderzoek was gestart naar Joe Biden, de Democratische vicepresident.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-adviseur Bolton: Trump wilde alle hulp Oekraïne tegenhouden

Trump ontkende dat, maar tijdens het impeachment-proces werden er wel kritische vragen over gesteld. Nu zegt Trump dat Bolton het boek eerst aan moet passen, voordat het gepubliceerd wordt.

"Ik beschouw ieder gesprek met mij als president als zeer geclassificeerd", zei Trump. "Dat zou dus betekenen dat als hij een boek schrijft en dat uitkomt, hij de wet overtreden heeft."

Goedkeuringsproces

Justitieminister William Barr voegde daar gisteren aan toe dat zijn ministerie probeert Bolton het goedkeuringsproces voor zijn boek te laten doorlopen en hem tracht de 'noodzakelijke verwijderingen van geclassificeerde informatie' te laten doorvoeren. Volgens de uitgever wordt het boek nog deze maand gepubliceerd.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore