Hoofdstad China

Peking weer deels op slot na nieuwe besmettingen op versmarkt

15 juni 2020 03:06 Aangepast: 15 juni 2020 08:22
Bezoekers van een markt in de hoofdstad worden massaal getest. Beeld © AFP

De angst zit er in China flink in. Door een nieuwe uitbraak van het coronavirus worden in de Chinese hoofdstad Peking strenge maatregelen genomen. Buurten zijn in quarantaine geplaatst en inwoners in andere Chinese steden worden afgeraden naar Peking te reizen

De maatregelen zijn genomen nadat er in Peking de afgelopen dagen 97 nieuwe besmettingen zijn gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds begin april. Een enorme vlees- en groentemarkt in het zuiden van de stad is vermoedelijk de besmettingshaard. De markt levert tachtig procent van al het groente en fruit in Peking en staat bekend als de grootste versmarkt van Azië.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China zet 8000 mensen in lockdown na nieuwe virusuitbraak

Iedereen die op de markt geweest is moet twee weken in thuisquarantaine en zich verplicht laten testen. Inmiddels zijn ruim 76.000 mensen in de omgeving getest.

Ook mensen die in contact met iemand zijn geweest die op de markt is geweest moeten in thuisquarantaine. Bedrijven in de stad zijn gevraagd medewerkers die op de markt waren twee weken thuis te houden.

Strikte lockdown

Uit contactonderzoek blijkt dat alle besmettingen tot nu toe op de een of andere manier aan de markt zijn gelinkt. Dit weekend werd de markt gesloten en elf buurten zijn in strikte lockdown gegaan. In de directe omgeving van de markt is een 'oorlogs- en crisissituatie' uitgeroepen. "Peking staat aan de vooravond vaneen buitengewoon tijdperk", vertelt een woordvoerder van de stad.

Dat betekent ook dat inwoners van ten minste tien andere Chinese steden 'ten zeerste wordt afgeraden' om naar Peking te komen.

Geïmporteerde zalm

Doordat het virus volgens Chinese media gevonden werd op een snijplank met geïmporteerde zalm, vreest men dat het vanuit het buitenland is overgekomen. Uit voorzorg is alle geïmporteerde zalm in Peking uit de supermarkten gehaald, zo schrijft De Volkskrant.

De nieuwe uitbraak laat zien hoe lastig het is om het coronavirus volledig onder controle te krijgen. 

Stadions bomvol in coronavrij Nieuw-Zeeland: 'Ik ben nergens bang voor'

Coronavrij, dat is het hier in Nederland nog niet, maar in Nieuw-Zeeland hebben ze al een tijdje geen nieuwe gevallen meer. Vandaag werd er daarom voor het eerst weer gerugbyd met publiek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore