Restaurant brandt af

Agent VS ontslagen na doodschieten zwarte man, politiechef stapt op

14 juni 2020 14:29 Aangepast: 14 juni 2020 14:35
Het fastfoodrestaurant waar Rayshard Brooks werd doodgeschoten ging in vlammen op. Beeld © Getty Images

Onrust in de Amerikaanse stad Atlanta. Een fastfoodrestaurant ging vannacht in vlammen op en demonstranten blokkeerden een snelweg. Ze zijn woedend over de dood van Rayshard Brooks (27). De zwarte man werd afgelopen vrijdag door een agent doodgeschoten. Meerdere camera's legden het incident vast.

Rayshard Brooks is die avond in de drive-in van fastfoodrestaurant Wendy's in slaap gevallen. Agenten krijgen daar een klacht over en gaan een gesprek met hem aan. Ze vermoeden dat hij te veel alcohol op heeft en laten hem een blaastest doen. Brooks test positief.

Als de agenten hem vervolgens willen arresteren voor rijden onder invloed gaat het mis. Brooks verzet zich wanneer de agenten hem handboeien omdoen. Hij grijpt het stroomstootwapen van een van de agenten en rent weg. Wanneer hij de taser op een van de agenten richt lost die drie schoten.

Hulpdiensten brengen Brooks naar het ziekenhuis waar hij later die avond overlijdt. De lokale politiechef trekt nog geen dag later haar conclusies en stapt op. Garrett Rolfe, de agent die de fatale schoten loste, is ontslagen. 

Maar die acties nemen de verontwaardiging over het incident niet weg. Demonstranten zetten uit woede een grote snelweg af. Het restaurant waar het incident plaatsvond gaat in vlammen op.

De burgemeester van Atlanta, Keisha Lance Bottoms, is kritisch op het politieoptreden. "Er was geen sprake van gerechtvaardigd geweld", zei Bottoms gisteren op een persconferentie.

'Onnodig dodelijk geweld'

De advocaten willen dat de agent wordt aangeklaagd. Hij zou onnodig dodelijk geweld gebruikt hebben. Dat Brooks zelf met een taser dreigde is volgens advocaat Chris Stewart geen rechtvaardiging van het neerschieten.

"Je kunt als politie niet beweren dat een taser een niet-dodelijk wapen is, maar wanneer een zwarte Amerikaan ermee wegrent en de taser op je richt het plots een dodelijk wapen wordt waarop je met kogels moet reageren", zei Stewart tijdens een persconferentie na het fatale voorval.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Massaal protest in Londen en Parijs tegen racisme, confrontaties met extreemrechts

De 27-jarige Brooks laat drie dochters en een stiefzoon achter. Volgens de advocaten van de nabestaanden hield zijn oudste dochter gisteren een verjaardagsfeestje. Een dag na het overlijden van haar vader.

Rayshard Brooks was vader van drie dochters en een stiefzoon. Rayshard Brooks was vader van drie dochters en een stiefzoon.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore