Ga naar de inhoud
Vooral uit Afghanistan

Vluchtelingenstroom richting Europa zwelt weer aan na coronaluwte

Het aantal migranten en vluchtelingen dat ongedocumenteerd Europa probeert te bereiken, neemt weer toe. Dat meldt de Europese grensbewakingsinstelling Frontex. Door de reisbeperkingen in de hele wereld vanwege het coronavirus was er een sterke daling.

In mei zijn volgens Frontex 4300 mensen ongedocumenteerd de Europese Unie binnengekomen. Dat is bijna drie keer zo veel als in april. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 31.600 mensen zonder de juiste papieren de grens van de EU overgestoken. Dat was 6 procent minder dan in die periode een jaar eerder.

Afghanistan

De meesten komen via Turkije en Griekenland. In mei telde Frontex daar 1250 gevallen en dat was voor die route acht keer zo veel als in april. Op deze route registreerde Frontex tot en met mei in totaal 12.700 gevallen, 28 procent minder dan in 2019. Onder de ongedocumenteerde immigranten zijn opvallend veel mensen uit Afghanistan op deze route. Over de westelijke Balkan kwamen in mei 900 mensen naar de EU en dat is tien keer zo veel dan in april.

Sea-Watch-kapitein
Lees ook:
Sea-Watch-kapitein Pia Klemp weigert heldenpenning Parijs

Ook over de Middellandse Zee komen weer meer ongedocumenteerden naar Europa. Het zijn vooral mensen die van uit Libië of Tunesië naar Italië en Malta gaan. Frontex telde er in mei zo'n 1000, 40 procent meer dan in april. Vanuit Marokko kwamen afgelopen maand ongeveer 650 mensen naar Spanje, vier keer meer dan in april. Op deze route gaan erg veel Algerijnen naar de EU, waar ze vrijwel geen kans op de status van vluchteling maken.

Vluchteling Raffat houdt supermarkt Ter Apel schoon: 'Wil Nederlanders helpen'

01:37
Vluchteling Raffat houdt supermarkt Ter Apel schoon: 'Wil Nederlanders helpen'