Ga naar de inhoud
In Nederland rustig

Rellen in Londen en Parijs rond protesten: met vuurwerk en stoeptegels gegooid

Een gewonde man wordt begeleid door de politie in Londen. Beeld © AFP

In Londen zijn de protesten tegen racisme uit de hand gelopen. In de Britse hoofdstad kwam het tot confrontaties tussen antiracismebetogers, extreemrechtse groeperingen en de politie. Ook in Parijs was de sfeer gespannen. In ons land verliepen de protesten wel vreedzaam.

In Londen nam de onrust in de loop van de dag steeds verder toe. De politie had opdracht geven alle protestacties in de hoofdstad om 18.00 uur Nederlandse tijd te beëindigen, maar dat verbod werd volgens Britse media door veel mensen genegeerd.

Vuurwerk

In de stad waren zowel antiracismebetogers als tegendemonstranten op de been. De politie had volgens Britse media grote moeite om de groepen uit elkaar te houden. 

Een getuige zegt dat rivaliserende groepen en de politie onder meer slaags raakten bij het grote Waterloo-station. Er zou zijn gegooid met vuurwerk en andere voorwerpen. Demonstranten slaakten onder meer de strijdkreet "EDL", de afkorting van de extreemrechtse English Defence League.

Hooligans

In en rond Parliament Square verzamelden zich honderden mensen in voetbalshirts. Ze scandeerden 'Engeland, Engeland' en 'Winston Churchill, hij is één van ons' in de buurt van het standbeeld van de oorlogspremier. Relschoppers keerden zich ook tegen de politie en zouden agenten op Parliament Square hebben bekogeld met flessen en blikjes.

De protesten tegen racisme in het Verenigd Koninkrijk hebben ook daar geleid tot een discussie over standbeelden van historische figuren. Betogers haalden eerder in Bristol het beeld neer van slavenhandelaar Edward Colston en gooiden het in het water. De hooligans zouden historische monumenten willen beschermen.

Ongeregeldheden bij protesten in Londen en Parijs

01:14
Ongeregeldheden bij protesten in Londen en Parijs

De autoriteiten hebben in Londen uit voorzorg standbeelden afgeschermd, waaronder het beeld van Churchill. Daar had iemand vorige week met verf 'is een racist' opgespoten, tot woede van sommige Britten. "Mijn cultuur wordt aangevallen. Dit is mijn cultuur en mijn Engelse geschiedenis. Waarom moet Churchill worden afgeschermd?", zei een betoger.

Geweld

Een paar kilometer verderop verzamelden zich zo'n twintig betogers met Black Lives Matter-borden in Hyde Park. Ze waren door de organisatoren opgeroepen weg te blijven omdat werd gevreesd voor geweld.

Ook waren er demonstraties tegen racisme in steden als Liverpool en Newcastle. Veel deelnemers droegen mondkapjes vanwege het coronavirus.

Standbeeld
Lees ook:
Standbeeld Piet Hein in Rotterdam beveiligd met politiecamera

Ook in Parijs onrustig 

De dood van de Amerikaanse George Floyd heeft ook in Frankrijk een gevoelige snaar geraakt. Inwoners, vaak met een migratie-achtergrond, van verarmde buitenwijken hebben vaak een gespannen relatie met de politie. In de Franse hoofdstad Parijs waren vandaag duizenden demonstranten op de been. De afstandsregel werd daarbij niet gehandhaafd. 

De oproerpolitie was met veel manschappen aanwezig. Uiteindelijk kwam het ook in Parijs tot botsingen tussen de oproerpolitie en demonstranten. De demonstranten kwamen bijeen op de Place de la République.

Ook in Nederland protesten

Ook in ons land waren vandaag protesten maar die verliepen wel in goede sfeer. Onder meer in Breda, Leeuwarden en Den Bosch kwamen demonstranten bij elkaar. Volgens de Bredase burgemeester Depla is het protest 'prima verlopen' en hebben 1500 mensen zich goed aan de regels gehouden.

In Den Bosch waren eveneens enkele duizenden betogers, en verliep het protest vreedzaam.

In Leeuwarden moest het terrein waar de de demonstratie plaatsvond worden afgesloten, omdat het maximumaantal demonstranten van 2500 betogers was bereikt. Ook in de Friese hoofdstad bleef het rustig.