Niet bang voor corona

Hier wordt weer gerugbyd, in een vol stadion: 'Dit is werkelijk fantastisch'

13 juni 2020 15:11
Ruim 20.000 bezoekers kwamen naar de wedstrijd kijken. Beeld © Getty Images

Het Nieuw-Zeelandse Dunedin staat in de wereldwijde belangstelling. Daar is iets waar men elders alleen nog maar van kan dromen. Er wordt gerugbyd. Met ruim 20.000 toeschouwers, die elkaar mogen omhelzen en geen anderhalve afstand hoeven te houden. "Bang voor corona? Welnee. Het is hier toch niet meer", vertellen fans aan RTL Nieuws.

De lange wachtrijen voor de ingang, de tribunes die zich langzaam vullen met toeschouwers, de frietkramen, de mensen die elkaar spontaan omhelzen. Een bezoek aan een – bijna uitverkocht – stadion voelt in deze tijd onwerkelijk. En in Nederland ís dat het ook, maar niet in het coronavrije Nieuw-Zeeland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hier wordt morgen weer gerugbyd, mét 20.000 toeschouwers

In het grootste overdekte stadion van Nieuw-Zeeland, het Forsyth Barr Stadium in Dunedin, verschenen vandaag ruim 22.000 toeschouwers. Op het programma stond een rugbywedstrijd: Dunedins thuisploeg The Highlanders speelde tegen The Chiefs uit Hamilton. De spannende partij eindigde in een 27-25 overwinning voor de thuisploeg, dankzij een bijzondere actie van een invaller in de laatste minuut.

Na drie maanden

Het is voor het eerst sinds drie maanden dat er in Nieuw-Zeeland weer gerugbyd werd. Wereldwijd werden er de afgelopen tijd nauwelijks grote evenementen georganiseerd vanwege de coronamaatregelen. In Servië werd al een voetbalwedstrijd gespeeld met toeschouwers, maar elders in de wereld werden alleen robots of etalagepoppen toegestaan op de tribunes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom zo weinig Nieuw-Zeelanders stierven aan corona

De ruim 22.000 toeschouwers die vandaag in Dunedin verschenen zijn 'geluksvogels', zo zeggen ze zelf.

'Nergens anders'

"Dit kan nergens ter wereld", vertelt Lachie Dobson (20) die samen met zijn studievrienden naar de wedstrijd is komen kijken. Niet alleen voor de sport, maar vooral ook 'vanwege het gratis bier' dat hij van de studentenvereniging krijgt. Zijn – online – examenperiode is bijna voorbij, dus hij had wel zin in een feestje.

Lachie Dobson (midden) met zijn studievrienden. Lachie Dobson (midden) met zijn studievrienden.

Hij wast zijn handen misschien wat vaker dan vóór corona, maar dan houdt het qua voorzorgsmaatregelen ook wel op, geeft Dobson toe. "Het virus is niet meer in Nieuw-Zeeland, dus ik maak me nergens zorgen om."

QR-codes

Dat lijkt ook de organisatie van het evenement te hebben gedacht. Er zijn weliswaar QR-codes op iedere stoel geplakt om zo gemakkelijk contactonderzoek te doen, maar die hoeven bezoekers niet per se te scannen. Verder zijn er nul restricties.

"Al heeft het stadion in de afgelopen dagen wel een flinke schoonmaakbeurt gekregen", vertelt woordvoerder Kim Barnes van het Forsyth Barr Stadium. "En mocht het nodig zijn, dan kunnen we ook contactonderzoek via de kaartverkoop doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw-Zeeland coronavrij, laatste restricties opgeheven

Volgens de directeur van het stadion, Terry Davies, past de wedstrijd van vandaag in een rijtje historische gebeurtenissen die er hebben plaatsgevonden. "Het idee dat we de eersten ter wereld zijn die weer een rugbywedstrijd organiseren is werkelijk fantastisch."

Volle cafés in coronavrij Nieuw-Zeeland: 'Gewoon weer lekker drinken'

De Nieuw-Zeelanders hebben als één van de eerste landen weer het oude normaal. Alle coronamaatregelen zijn opgeheven en dus zijn de kroegen en treinen weer vol. "Ik voel mij heel ontspannen. Je kunt gewoon weer met vrienden in de kroeg zitten."

Rugby in een coronavrij Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is al meer dan twintig dagen coronavrij en dus zijn alle restricties opgeheven. Cafés en restaurants mogen open, op straat hoef je geen afstand te houden en er is geen maximaal aantal mensen dat mag samenkomen.

Daarom mag ook de Nieuw-Zeelandse rugbycompetitie weer van start, al is de vorm flink aangepast. Normaal doen er ook teams uit Argentinië, Australië en Zuid-Afrika mee, maar vanwege de gesloten landsgrenzen spelen er nu alleen maar Nieuw-Zeelandse rugbyteams.

De oorspronkelijke competitie werd half maart afgelast vanwege de strenge lockdown. De komende tien weken zijn er elk weekend twee wedstrijden. Morgen wordt er in Auckland gerugbyd in een eveneens bijna uitverkocht stadion. 

Bij aanvang van de wedstrijd werd er door Nieuw-Zeelands minister Grant Robertson (Financiën) stilgestaan bij de 22 Nieuw-Zeelanders die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

'Team van vijf miljoen'

Robertson bedankte 'het team van vijf miljoen Nieuw-Zeelanders voor hun inzet'. Roger Clark, topman van de thuisspelende Highlanders, deed daar nog een schepje bovenop. Hij vond dat het 'dankzij de enorme inspanningen van Nieuw-Zeelanders was dat dit speciale evenement door kon gaan'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen werk? Dan geen visum. Dus moeten zij weg uit Nieuw-Zeeland

De twee rugbyteams bleken aan elkaar gewaagd en gingen tot het einde gaat het gelijk op. In de laatste minuut scoorde invaller Bryn Gatland echter drie punten, waardoor thuisploeg Dunedin er op het nippertje met winst ging.

Laatste minuut

Gatland viel in voor een geblesseerde speler en stond lijnrecht tegenover zijn vader Warren, die The Chiefs coacht. Voor Warren was die allesbeslissende goal in de laatste minuut dan ook zuur. "Het maakt me niet uit dat het mijn zoon is, ik ben nog steeds teleurgesteld met het resultaat", vertelde hij na de wedstrijd.

Bekijk de spectaculaire goal:

De toeschouwers, die voornamelijk uit de buurt kwamen, vonden het fantastisch.

'Zo druk is het niet vaak'

Zo ook Suzan Knapp (61), die normaal ook altijd naar rugbywedstrijden in het stadion gaat. "Zo druk is het hier niet vaak", vertelt ze. "Maar ik ben blij dat Nieuw-Zeeland het voor elkaar heeft gekregen." Over corona maakt ze zich geen zorgen. "Het is hier toch niet meer?"

Suzan Knapp (links) op de tribune in het stadion. Suzan Knapp (links) op de tribune in het stadion.

Na afloop van de wedstrijd konden toeschouwers de spelers op het veld ontmoeten. Er werd geknuffeld, mensen gaven elkaar high fives, kinderen kregen een handtekening. Niets deed vermoeden dat corona óóit heeft bestaan.

De ontmoeting met de rugbyspelers op het veld. De ontmoeting met de rugbyspelers op het veld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore