Het mag weer

Hier wordt morgen weer gerugbyd, mét 20.000 toeschouwers

12 juni 2020 13:15 Aangepast: 13 juni 2020 03:46
Volle bak bij een eerdere rugbywedstrijd in het stadion. Beeld © Getty Images

Het momenteel 'grootste evenement ter wereld' vindt morgen plaats in een overdekt stadion in het Nieuw-Zeelandse Dunedin. Er worden zeker 20.000 toeschouwers verwacht bij de eerste rugbywedstrijd ná corona. Maandenlang was zoiets nergens ter wereld mogelijk. "Ik kan niet wachten", laat liefhebber Steve White weten.

Nieuw-Zeeland is al meer dan twintig dagen coronavrij en dus zijn alle geldende restricties er opgeheven. Cafés en restaurants mogen open, op straat hoef je geen afstand te houden en er is geen maximaal aantal mensen dat mag samenkomen. Dus gaat de Nieuw-Zeelandse rugbycompetitie morgen weer van start.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw-Zeeland coronavrij: dit weekend weer volle stadions

De allereerste post-corona rugbywedstrijd wordt gespeeld in Nieuw-Zeelands grootste overdekte stadion, het Forsyth Barr Stadium in Dunedin. Thuisploeg Highlanders speelt er tegen Chiefs uit Hamilton. De ticketverkoop ging door het dak en de rugbybond verwacht dat zeker 20.000 van de ruim 30.000 zitplekken bezet zullen zijn.

'Ontzettend gemist'

Niet met robots of etalagepoppen, maar met echte toeschouwers, die geen afstand van elkaar hoeven te houden. Eén van hen is Andy Ellis, hoofd van de universitaire rugbyclub in de stad. Hij is dolblij dat de competitie weer wordt opgestart. "De laatste competitiewedstrijd werd in maart gespeeld en ik heb het ontzettend gemist", vertelt hij. "Over het coronavirus maak ik me geen zorgen. Het is toch weg?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Robots en etalagepoppen vervangen honkbalpubliek in Taiwan

The Highlanders zijn blij verrast dat er publiek aanwezig mag zijn, vertelt topman Roger Clark aan het Nieuw-Zeelandse RNZ. "We verkochten binnen vier uur 2000 kaartjes, terwijl we dat aantal anders op een zeer drukke dag amper halen."

'Er het beste van maken'

Supporter Steve White kan niet wachten tot de competitie weer begint. "We moeten er het beste van maken nu we de gelegenheid weer hebben", vertelt hij terwijl hij met zijn vrienden bier drinkt in een café. Zijn vrouw is Deens en hij weet dus maar al te goed hoe bijzonder het is dat zoveel mensen weer samen mogen komen. Of hij bang is voor het virus? "Welnee."

Steve White (links) is van plan de wedstrijd te bezoeken. Steve White (links) is van plan de wedstrijd te bezoeken.

Mark Robinson, directeur van de Nieuw-Zeelandse rugbybond, is verheugd dat de competitie weer begint. "We zijn trots en dankbaar dat we als eerste professionele sportcompetitie in de wereld het voorrecht hebben onze teams weer te laten spelen voor volle tribunes."

'Als muziek in mijn oren'

Rugbyspeler Josh Loane, die uitkomt voor thuisploeg Highlanders, kijkt uit naar de wedstrijd morgen. "Dat er publiek bij aanwezig mag zijn klinkt als muziek in mijn oren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore