'Situatie verergerd'

Noord-Korea: gevoelens van 'wanhoop' over relatie met VS

12 juni 2020 01:47
Trump en Kim Jong-un ontmoetten elkaar in juni van vorig jaar. Beeld © Getty Images

De hoop op betere banden met de Verenigde Staten is in Noord-Korea inmiddels uitgegroeid tot gevoelens van "wanhoop". Dat heeft minister Ri Son-gwon van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea bekendgemaakt.

In een lange verklaring op staatspersbureau KCNA deelde de minister mede dat terwijl de mensen in beide landen vrede willen, Washington "er alles aan deed om de situatie alleen maar te verergeren".

Top Trump en Kim Jong-un 

De afgelopen jaren vonden er meerdere ontmoetingen plaats tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump.

"Wat opvalt is dat de hoop op verbeterde betrekkingen tussen Noord-Korea en de VS, die twee jaar geleden hoog in de lucht stond onder de wereldwijde schijnwerpers, nu is veranderd in wanhoop die wordt gekenmerkt door een spiraal van achteruitgang", aldus Ri in de verklaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea woedend om losgelaten ballonnen met propaganda

Volgens Noord-Korea lijkt Trump achteraf bezien alleen maar gericht te zijn geweest op het scoren van politieke punten, terwijl hij tegelijk probeerde het land te isoleren en te verstikken en dreigde met preventieve nucleaire aanvallen en het veranderen van het regime. "Niets is meer hypocriet dan een loze belofte", aldus Ri.

'Dreigingen nucleaire oorlog'

De minister van Buitenlandse Zaken zei dat het land heeft besloten zijn nationale nucleaire afschrikking te versterken "om het hoofd te bieden aan de onverminderde dreigingen van een nucleaire oorlog door de VS."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea verbreekt communicatie met Zuid-Korea

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore