Met succes

Primeur in VS: dubbele longtransplantatie voor jonge coronapatiënt

11 juni 2020 19:16 Aangepast: 11 juni 2020 19:19
De longtransplantatie vond in Chicago plaats. Beeld © Northwestern Memorial Hospital

Een jonge vrouw van wie de longen zwaar beschadigd waren vanwege het coronavirus, heeft in de Verenigde Staten een dubbele longtransplantatie ondergaan. Het was volgens de artsen haar enige kans op overleving. Het is één van de eerste keren dat zo'n operatie werd uitgevoerd bij een coronapatiënt.

De patiënt, een Spaanse vrouw van in de twintig, lag al zes weken aan de beademing op de intensive care in het Northwestern Memorial Hospital in Chicago. "Ze was de ziekste coronapatiënt van het ziekenhuis", vertelt haar arts Beth Malsin vandaag in een persbericht. Hoe het kan dat deze jonge vrouw zo ziek werd, weten de artsen nog niet en wordt nog altijd onderzocht.

Onherstelbaar beschadigd

De artsen deden er tijdens haar verblijf op de ic alles aan om haar andere organen zo fit mogelijk te houden, zodat als het moment daar was, ze een transplantatie kon ondergaan. Haar longen waren namelijk onherstelbaar beschadigd en een dubbele transplantatie was haar enige kans om te overleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse artsen: longschade na corona heviger dan normaal

Toen de vrouw uiteindelijk niet meer positief testte op het virus, werd ze op een transplantatielijst gezet. 48 uur later vond de operatie plaats, met succes.

'Een mogelijkheid om het te overleven'

"We zijn een van de eerste ziekenhuizen die met succes een longtransplantatie hebben uitgevoerd bij een patiënt die herstellende was van het coronavirus", zei chirurg Ankit Bharat. "We willen dat anderen weten dat het veilig is om een dergelijke operatie uit te voeren bij terminaal zieke coronapatiënten. Het biedt hen een mogelijkheid om het virus te overleven."

Hoewel de jonge vrouw nog een lange weg te gaan heeft, denken de artsen dat ze met haar nieuwe longen volledig zal herstellen van het virus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore