Drugssmokkel

Santokhi: houden aan 'wettelijke bepalingen' uitlevering Bouterse

11 juni 2020 00:41 Aangepast: 11 juni 2020 04:59
Santokhi (links) en Desi Bouterse. Beeld © ANP

Chan Santokhi, de beoogde nieuwe president van Suriname, zegt zich zullen te houden aan bestaande wetgeving als het gaat om eventuele uitlevering van Desi Bouterse aan Nederland. In ons land moet de zittende president nog 11 jaar uitzitten voor drugssmokkel.

Santokhi doet zijn uitspraak bij BNR. "We zullen ons houden aan de wettelijke bepalingen."

Drugssmokkel

"We kijken uit naar het rechtshulpverzoek van Nederland en we kijken uit naar wat het advies zal zijn van de procureur-generaal", vervolgt de man wiens partij VHP op 25 mei de verkiezingen won. De NDP van Bouterse leed daarbij een flinke nederlaag. 

Bouterse werd in 2000 veroordeeld voor drugssmokkel. De president was betrokken bij een transport van bijna 500 kilo cocaïne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Officiële uitslag van Surinaamse verkiezingen eindelijk bekend

Met zijn uitspraak over de rechterlijke macht verwijst Santokhi ook naar de Decembermoorden waarvoor Bouterse 20 jaar cel kreeg opgelegd. Als hij geen president meer is, raakt hij zijn immuniteit kwijt. 

Celstraf

Of hij voor de moorden daadwerkelijk in de cel belandt, is de vraag. "Veel Surinamers lijken daar niet in te geloven", sprak Zuid-Amerika-correspondent Sandra Korstjens daarover op de dag na de verkiezingen. "Aan de andere kant: velen hadden al niet verwacht dat hij überhaupt veroordeeld zou worden. Dus het is de vraag of iemand dan het vonnis durft uit te voeren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij stemden voor en tegen de NDP: 'Bouterse heeft veel gedaan voor het land'

Reactie Santokhi op interview: 'Surinamers kunnen niet uitgeleverd worden'

In verschillende Nederlandse media werd vermeld dat Santokhi zou openstaan voor uitlevering van Bouterse aan Nederland. In een verklaring meldt zijn partij VHP dat daar geen sprake van is. "Op geen enkel moment heeft de VHP-voorzitter gesuggereerd of gezegd dat hij openstaat voor uitlevering van een Surinamer, in dit geval de zittende president. Het is bekend dat Surinamers volgens de bestaande wetgeving niet uitgeleverd kunnen worden."

De VHP-voorman zegt in de latere verklaring alleen te hebben aangegeven wat de procedure is voor uitleveringen in het algemeen en welke rol het Openbaar Ministerie en de rechtelijke macht hierin hebben. Santokhi: "Ik doe een beroep op elke Surinamer om door deze verkeerde berichtgeving niet afgeleid te worden van het doel om een beter Suriname te creëren."

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore