Verkeer regelen

'België gaat toeristen aan kust massaal scannen met slimme camera's'

10 juni 2020 05:39 Aangepast: 10 juni 2020 09:48
Een slimme camera, ter illustratie. Beeld © ANP

Wie deze zomer in België op het strand wil gaan liggen, wordt daar door een slimme camera in de gaten gehouden. Belgische kustgemeenten willen met 250 slimme camera's in beeld brengen hoe druk het aan de kust wordt. "Op topdagen zijn er zeker 750.000 bezoekers aan de kust. Er is nood aan een vorm van monitoring om de massa beheersbaar te houden."

Dat schrijft de Belgische krant De Tijd. De 250 slimme camera's worden op dijken en in centra langs de hele Belgische kustlijn geplaatst. Met de gegevens krijgt de overheid een beeld waar het druk is.

Zo kan ervoor worden gezorgd dat mensen zich beter verspreiden, om een nieuwe uitbraak van het coronavirus te verkleinen.

Virtuele lijnen

De camera's zijn voorzien van software die virtuele lijnen op de gemaakte beelden trekt. Als mensen over die lijnen lopen, telt de software hen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kabinet wil meer slimme camera's en langere stadionverboden tegen racisme'

"De technologie brengt de gegevens over het aantal mensen in de verschillende zones dan zonder menselijke tussenkomst samen tot een druktekaart voor de hele kust", legt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluw uit aan de krant.

"De kustgemeenten zullen met de druktekaart kunnen anticiperen op een te grote toestroom aan mensen. De politie zal zo niet alleen een oogje in het zeil kunnen houden, de gegevens zijn ook nuttig om het verkeer te sturen."

Drukte in winkelstraten

In andere Belgische steden zoals Antwerpen en Roeselare wordt volgens de krant al geëxperimenteerd met slimme camera's om drukte in winkelstraten te monitoren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drukte op wegen naar de kust, stranden vol

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore