Beschermde diersoort

Beer doodgeschoten in Pyreneeën, Franse staat doet aangifte

10 juni 2020 01:47 Aangepast: 10 juni 2020 01:49
Het dier is doodgeschoten. Beeld © Elisabeth Borne

In de Franse Pyreneeën is gisteren een dode beer gevonden, die door geweerschoten om het leven is gekomen. De Franse autoriteiten proberen al lange tijd om de dieren terug te krijgen in het berggebied, maar stuiten op felle kritiek van lokale veehouders.

"De dode beer is gevonden bij Ariege. Het dier is om het leven gekomen door kogels", schrijft de Franse minister van Milieu, Elisabeth Borne, op Twitter. "Beren zijn een beschermde diersoort. De schutter heeft een misdaad begaan en dus zal de staat aangifte doen." Bij haar tweet plaatst Borne ook twee foto's van de dode beer:

Dat ontgaat ook een lokale vereniging die vecht voor de terugkomst van de beer in de Pyreneeën niet. "Niemand heeft het recht om een beer het leven te ontnemen", zo vertelt Alain Reynes. "Wij verwachten van het ministerie dat de beer zal worden vervangen."

Beschermde diersoort

De Franse staat probeert al enkele decennia om beren terug te krijgen in de Pyreneeën, het berggebied tussen Frankrijk en Spanje. Vrijwel alle beren waren er door jagers doodgeschoten in de jaren negentig. Sindsdien probeert Frankrijk beren vanuit andere landen, zoals Slovenië, over te brengen naar de Pyreneeën. Lokale veehouders zijn het daar niet mee eens. Zij zeggen dat de beren hun kuddes aanvallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toerist filmt bruine beer die huis probeert binnen te dringen

Twee jaar geleden liep dat conflict hoog op. Ruim honderdvijftig boeren blokkeerden toen wegen en droegen vuurwapens toen de autoriteiten probeerden twee beren vanuit Slovenië het gebied in te krijgen. Uiteindelijk besloot het Franse ministerie van Milieu om de beren per helikopter naar de Pyreneeën te brengen.

Volgens experts leven er momenteel ruim veertig beren in de Pyreneeën.

Selfie met wilde beer loopt vreselijk uit de klauwen

In een Roemeens natuurpark werd twee jaar geleden een toeriste door een beer aangevallen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore