Vlak voor afscheid

Hartaanval of toch coronavirus? President van Burundi overleden

09 juni 2020 18:30 Aangepast: 09 juni 2020 18:43
Twee weken geleden ging Pierre Nkurunziza (rechts) nog voor in gebed op een driedaagse partijbijeenkomst. Beeld © AFP

Pierre Nkurunziza, de omstreden president van Burundi, is onverwachts op 55-jarige leeftijd overleden. Aan een hartaanval, zegt de regering. Of was het misschien toch het coronavirus, waarvan hij beweerde dat het Burundi niet zou treffen?

Zijn vrouw ligt in het ziekenhuis met Covid-19, zegt Afrika-correspondent Saskia Houttuin. "Nkurunziza maakte vorige week nog mondkapjes belachelijk en zei eerder dat corona zijn land niet zou raken omdat het 'God op de eerste plaats zet'."

Sinds 2005 aan de macht

Nkurunziza overleed in het ziekenhuis. Hij zou binnenkort opstappen als president. Hij was in 2005 aan de macht gekomen aan het eind van een lange burgeroorlog waarbij 300.000 mensen omkwamen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hebben vrouwen in Burundi het echt beter dan in Nederland?

In 2015 ontstond grote onrust in Burundi toen Nkurunziza aankondigde een derde termijn als president te willen. Dat mag niet volgens de grondwet: twee termijnen zijn het maximum. Maar Nkurunziza zei dat hij maar één termijn had geregeerd, omdat hij bij de eerste niet was gekozen door het volk, maar was aangesteld.

Chaos en geweld

In de periode van chaos en geweld die volgde, overleefde Nkurunziza in 2015 een coup tegen zijn regering. Hij was op dat moment in Tanzania. In Burundi vierde de bevolking feest omdat gedacht werd dat hij was afgezet. Maar de meeste militairen bleken hem nog te steunen, waardoor hij kon terugkeren.

Door de onrust vluchtten duizenden mensen naar het buitenland. Nkurunziza deed uiteindelijk toch mee aan de verkiezingen – en won die ook. Maar bij de verkiezingen vorige maand deed hij niet mee. Zijn partijgenoot Evariste Ndayishimiye won.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore