Inschattingsfout

Nicaragua negeerde corona, nu sterven bestuurders er zelf aan

09 juni 2020 15:16
In Nicaragua worden begrafenissen in allerijl en 's nachts uitgevoerd. Beeld © AFP

Het bestaan van corona werd niet betwist, maar volgens de regering zou het virus niet toeslaan in Nicaragua. Maatregelen waren dan ook niet nodig. Het blijkt een grove inschattingsfout, die nu ook de bestuurders hard treft. Zeker 20 hooggeplaatste figuren uit de partij van president Ortega zijn overleden na verschijnselen van covid-19.

Het gaat onder meer om parlementsleden, adviseurs, een burgemeester en een politiecommandant, meldt The Guardian.

Officieel telt het land 1118 besmettingen en 46 doden. Maar volgens een netwerk van artsen ligt het aantal doden zeker twintig keer hoger.

In allerijl

De regering lijkt de daadwerkelijke omvang van de crisis te willen verbloemen. Doden worden in allerijl begraven, het liefst als niemand het ziet: 's nachts.  

Maar het verbergen gaat steeds minder makkelijk. Bij het ziekenhuis worden mannen in plastic pakken gespot die doodskisten inladen in een truck. De ziekenhuizen worden bewaakt door het leger. Journalisten of familie mogen er niet in.

Nicaragua's president Daniel Ortega (r) en zijn vrouw Rosario Murillo Nicaragua's president Daniel Ortega (r) en zijn vrouw Rosario Murillo

De vrouw van de president - en vicepresident van het land - heeft inmiddels toegegeven dat zeven partijleden 'afgereisd zijn naar een nieuw levensniveau'. Onder hen de directeur van het staatstelecombedrijf en de burgemeester van Masaya. Geen woord over corona. De doodsoorzaak heeft ze niet bekendgemaakt, maar beiden zouden gestorven zijn in een afdeling van een ziekenhuis waar Covid 19-patiënten worden behandeld.

De oppositie verdenkt het regime van Ortega van liegen. Volgens hen verdraait het ministerie van Volksgezondheid stelselmatig de daadwerkelijke doodsoorzaak van patiënten. Zo zou de politiecommandant zijn gestorven aan een hartaanval, maar werd hij net als bij andere coronapatiënten dezelfde dag nog begraven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Volksfeest in Nicaragua als president doodgaat aan corona'

Veel inwoners van Nicaragua willen zelf wel in quarantaine gaan, maar gaan toch noodgedwongen naar buiten. Ze moeten wel, omdat er anders geen geld voor eten is.

Als het aan de regering ligt, is binnen blijven nog steeds niet nodig. Ook kunnen grote bijeenkomsten zoals sportwedstrijden gewoon doorgaan. De honkbalcompetitie bijvoorbeeld. Toch ligt de competitie stil. Een slagman werd zo ziek dat hij niet kon spelen. De manager van het team overleed.

De competitie is niet stilgelegd vanwege corona, volgens de organisatie is dat gebeurd 'op verzoek van de teams'.

Coronadoden Nicaragua heimelijk begraven, pandemie ontkend

Doodsoorzaken worden vervalst en de coronadoden 's nachts begraven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore