'Vijandige handelingen'

Noord-Korea verbreekt communicatie met Zuid-Korea

09 juni 2020 03:01
Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Beeld © AFP

Noord-Korea verbreekt vanaf vandaag alle communicatie met Zuid-Korea. Ook een directe telefoonlijn tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un en Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wordt afgesloten.

Dat melden het Noord-Koreaanse staatsmedia. De communicatie wordt verbroken omdat Zuid-Korea van plan zou zijn 'vijandige handelingen' uit te voeren tegen Noord-Korea.

Belangrijk communicatiekantoor

Noord-Korea waarschuwde vorige week al een belangrijk communicatiekantoor in grensstad Kaesong te sluiten. De reden: Zuid-Koreaanse autoriteiten zouden niet genoeg doen om activisten te stoppen die in Noord-Korea anti-Pyongyang-flyers verspreiden. Pyongyang is de hoofdstad van Noord-Korea.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea woedend om losgelaten ballonnen met propaganda

Het kantoor in Kaesong werd in 2018 opgericht nadat Kim en Moon binnen enkele maanden verschillende topontmoetingen hielden. Het moest de spanning tussen de twee landen verminderen. De beslissing van Noord-Korea om de lijnen af te sluiten is een flinke stap terug voor de samenwerking tussen de twee landen. In het persbericht spreekt Noord-Korea vandaag over Zuid-Korea als 'de vijand'.

Dagelijkse telefoongesprekken

Eerder dit jaar werd het kantoor tijdelijk gesloten vanwege de coronamaatregelen. Volgens de BBC gingen dagelijkse telefoongesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea toen wel gewoon door. Eerder deze week werd een telefoontje dat Zuid-Korea pleegde niet opgenomen door Noord-Korea. Dat was in 21 maanden niet eerder gebeurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schietincident tussen Noord- en Zuid-Korea bij grens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore