Ga naar de inhoud
Derek Chauvin

Agent die nekklem zette bij George Floyd verschijnt vandaag voor de rechter

George Floyd en Derek Chauvin

Derek Chauvin (44), de agent die aangeklaagd is voor de dood van George Floyd, verschijnt vandaag voor het eerst in de rechtbank in de Amerikaanse stad Minneapolis.

Bij de arrestatie van de geboeide George Floyd op 25 mei legde Derek Chauvin 8 minuten en 46 seconden lang zijn knie op de nek van de arrestant. De 46-jarige Floyd zei meerdere keren tegen Chauvin dat hij niet meer kon ademen.

In de laatste drie minuten bewoog Floyd niet meer. Ook die minuten hield Chauvin zijn knie op de nek van Floyd. Later werd in het ziekenhuis vastgesteld dat hij is overleden. Morgen is de uitvaart.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse agenten massaal gefilmd: 5 vragen over de impact hiervan

Doodslag

Omstanders maakten een video van de fatale arrestatie. De beelden gingen de hele wereld over en zijn het belangrijkste bewijsstuk in de rechtszaak. Chauvin, die is ontslagen, is aangeklaagd voor second-degree murder, dat is in Nederland vergelijkbaar met doodslag. Hij kan tot veertig jaar gevangenisstraf krijgen.

Hij zit op dit moment vast in Oak Park Heights, een streng bewaakte gevangenis in de Amerikaanse staat Minnesota.

Chauvin was een ervaren agent. Hij werkte sinds 2001 voor de politie van Minneapolis. In die tijd werd 18 keer een klacht tegen hem ingediend, maar waarvoor precies is onbekend. In twee gevallen kreeg hij per brief een officiële waarschuwing.

'Vriendelijke
Lees meer:
'Vriendelijke reus' George Floyd, een profiel van de man die de wereld in beweging bracht

Chauvin en en Floyd werkten beiden voor de El Nuevo Rodeo club in de stad. De voormalige eigenaresse zei dat ze elkaar niet echt kenden, al moeten ze elkaars pad hebben gekruist. Floyd werkte wel eens binnen als uitsmijter, Chauvin stond er als beveiliger jarenlang voor de deur.

Medeplichtigheid

Naast Chauvin zijn nog drie andere, eveneens ontslagen, agenten aangeklaagd die bij de arrestatie aanwezig waren. Thomas Lane, J. Alexander Kueng en Tou Thao verschenen afgelopen donderdag voor het eerst voor de rechter. Zij worden verdacht van medeplichtigheid aan de dood van Floyd.

De borgsom voor het drietal is vastgesteld op 1 miljoen dollar. Als ze schuldig worden bevonden aan medeplichtigheid aan de dood van George Floyd kunnen ze tot veertig jaar cel krijgen.

Op de schop

Zondag stemde de gemeenteraad van Minneapolis in met het voorstel om het politieapparaat te ontmantelen. Hervormingen binnen het huidige systeem is volgens hen niet mogelijk. Het moet daarom volledig op de schop en opnieuw ingericht worden. 

De beelden van de arrestatie kunnen als schokkend worden ervaren

01:23
George Floyd werd dusdanig hardhandig gearresteerd, dat hij het niet overleefde.