Ga naar de inhoud
Nul actieve besmettingen

Nieuw-Zeeland coronavrij, laatste restricties opgeheven

Premier Jacinda Ardern. Beeld © Eyevine

In Nieuw-Zeeland is al 17 dagen geen nieuwe coronabesmetting meer vastgesteld. Nog slechts één iemand was besmet met het virus, maar ook deze allerlaatste persoon is genezen verklaard. Het land is coronavrij en premier Ardern besluit daarom de laatste nog geldende restricties op te heffen.

Al enkele weken was het dagelijkse leven in Nieuw-Zeeland het 'nieuwe normaal'. Maar premier Jacinda Ardern besluit nu een stapje verder te gaan: de nog geldende beperkingen, zoals sociale afstand en contact-onderzoek, worden vanaf middernacht opgeheven. Alleen de landsgrenzen blijven gesloten.

Waarom
Lees ook:
Waarom zo weinig Nieuw-Zeelanders stierven aan corona

De beslissing komt vlak na de persconferentie van de Nieuw-Zeelandse volksgezondheidsexpert Ashley Bloomfield. Hij liet weten dat de allerlaatste coronapatiënt genezen is. "Dit is zeer goed nieuws voor de persoon in kwestie", vertelde hij. De vrouw, van in de vijftig, was de laatste bekende besmetting in het land. Ze is nu al 48 uur klachtenvrij.

"Ook de rest van Nieuw-Zeeland kan zeer tevreden zijn", benadrukte Bloomfield. "We hebben - voor het eerst sinds 28 februari - geen actieve besmettingen. Dat is een mijlpaal. Maar we moeten voorzichtig blijven in onze strijd tegen covid-19."

Vroeg ingrijpen

Door vroeg in te grijpen, wist premier Jacinda Ardern het virus onder controle te krijgen. Toen er in het land nog maar 205 mensen besmet waren met het coronavirus, kondigde ze een landelijke lockdown aan. Binnen 48 uur ging het land volledig 'op slot' en werden buitenlanders niet meer toegelaten. Eerder werd de landsgrens al gesloten voor reizigers uit China.

Nieuw-Zeeland
Lees ook:
Nieuw-Zeeland verklaart corona voor nu 'geëlimineerd'

Het totaal aantal besmettingen bleef daardoor beperkt tot 1504. Er stierven 22 mensen als gevolg van het coronavirus. Het ging voornamelijk om ouderen in een verzorgingstehuis, waar het virus was binnengedrongen.

Dagelijkse leven hervat

Met gesloten landsgrenzen hoopt premier Ardern het virus buiten Nieuw-Zeeland te houden. Er golden tot vandaag nog enkele restricties, maar het dagelijkse leven was al grotendeels hervat. Met de winter voor de deur betekent het dat skigebieden gewoon kunnen openen, ook restaurants en cafés mogen hun deuren al enkele weken openen.

De landgrens blijft voorlopig echter gesloten, waarschijnlijk zelfs totdat er een vaccin gevonden is. Wel zijn er gesprekken met Australië om een 'reisbubbel' te creëren. In Australië is het virus ook grotendeels onder controle.

Nieuw-Zeeland
Lees ook:
Nieuw-Zeeland versoepelt coronamaatregelen naar 'nieuw normaal'