Geweldpleging

Agenten VS aangeklaagd om omverduwen 75-jarige man

06 juni 2020 23:18 Aangepast: 06 juni 2020 23:28
De aangeklaagde agenten die een 75-jarige man omverliepen. Beeld © EPA

Twee politieagenten in de Amerikaanse plaats Buffalo in de staat New York worden aangeklaagd voor geweldpleging omdat ze een 75-jarige demonstrant omverduwden tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme. De betoger werd ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht.

De agenten zeggen dat ze onschuldig zijn. Ze werden geschorst nadat op sociale media een video was opgedoken waarin te zien is hoe zij de man omverduwden. De man bleef na hun actie roerloos op de grond liggen, bloedend uit een oor.

Strafrechtelijk onderzoek

Gisteren werd het strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de agenten. Ze verklaarden eerst nog dat de man zou zijn gestruikeld. Het slachtoffer zou in 'stabiele, maar ernstige toestand' verkeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse agenten massaal gefilmd: 5 vragen over de impact hiervan

In de Verenigde Staten wordt op veel plekken gedemonstreerd. Aanleiding is de dood van de zwarte arrestant George Floyd, die bijna twee weken geleden bezweek na hard optreden van een witte politieagent.

In de hoofdstad Washington verzamelden zich zaterdag tienduizenden mensen voor wat het grootste protest uit de recente geschiedenis zou moeten worden.

Gaan deze protesten dan eindelijk helpen?

Kan dit een kantelpunt worden in de Amerikaanse geschiedenis? Jonge én oude actievoerders zijn hoopvol.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore