George Floyd

Wurggrepen en nekklemmen worden verboden in Minneapolis

05 juni 2020 23:07
Een grote groep demonstranten in Minneapolis zijn woedend om het politiegeweld. Beeld © Getty

Politieagenten in Minneapolis mogen geen nekklemmen en andere wurggrepen meer gebruiken. Dat hebben de autoriteiten besloten naar aanleiding van de dood van arrestant George Floyd, die om het leven kwam door zo'n wurggreep bij zijn aanhouding.

Ook zijn agenten voortaan verplicht tussenbeide te komen als een collega onnodig gewelddadig is. Ook dat gebeurde niet bij de dodelijke aanhouding vorige week: terwijl één agent de keel van Floyd afknelde met zijn knie, grepen drie andere agenten niet in.

Omstanders op afstand

Zelfs toen omstanders - die de gebeurtenis ook filmden -  riepen dat Floyd stikte, grepen ze niet in maar waren ze alleen bezig de omstanders op afstand te houden.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vriendelijke reus' George Floyd, een profiel van de man die de wereld in beweging bracht

Nekklemmen zijn als ze goed worden uitgevoerd een methode om iemand in bedwang te krijgen. De zuurstoftoevoer naar de hersenen wordt afgekneld, waardoor het slachtoffer versuft raakt. Verkeerd uitgevoerd kan een nekklem dodelijk uitpakken.

In Nederland niet verboden

Nekklemmen door de politie zijn in veel steden en staten in de VS al verboden. In Nederland mag de politie in uiterste gevallen wel een nekklem gebruiken. Dat werd nog eens bevestigd in 2016 in een onderzoek naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez in Den Haag, die omkwam als gevolg van een nekklem bij zijn arrestatie.  

Ex-vriendin Mitch Henriquez: 'Mijn leven stopte twee jaar geleden'

In 2015 overleed Mitch Henriquez. Twee jaar later spraken wij met zijn ex-vriendin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore