Menstruatie-armoede

Gratis maandverband en tampons voor leerlingen in Nieuw-Zeeland

05 juni 2020 09:56 Aangepast: 05 juni 2020 11:49
Premier Jacinda Ardern heeft het initiatief deze week bekendgemaakt. Beeld © Getty Images

Leerlingen op scholen in Nieuw-Zeeland kunnen binnenkort gratis gebruikmaken van tampons en maandverband. Het land gaat de producten gratis verstrekken om menstruatie-armoede tegen te gaan.

Dat heeft de overheid bekendgemaakt. "We weten dat bijna 95.000 leerlingen van 9 tot 18 jaar thuis zouden blijven tijdens hun menstruatie, omdat ze geen menstruatieproducten kunnen betalen", zegt premier Jacinda Ardern in een persbericht. "Door ze gratis te verspreiden, kunnen deze jonge mensen naar school blijven gaan om te leren."

Menstruatie-armoede houdt in dat meisjes en vrouwen niet genoeg geld hebben voor producten als maandverband of tampons om hun menstruatie veilig en comfortabel door te komen. En dat is wereldwijd een probleem.

Menstruatie-armoede

Menstruatieproducten zijn ook niet goedkoop. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een vrouw er in haar leven zo'n 6360 dollar, omgerekend 5600 euro, aan kwijt is. 

In Nederland heeft 10 procent van de meisjes en jonge vrouwen weleens te weinig geld om tampons of maandverband te kunnen kopen. Als noodoplossing gebruiken ze wc-papier, oude vodden en kranten. Dat blijkt uit onderzoek van Plan Nederland en platform De Bovengrondse

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schotland gaat maandverband en tampons gratis aanbieden

Eerder dit jaar kondigde Schotland al aan om menstruatieproducten gratis beschikbaar te stellen, voor alle vrouwen. Daar kan het gratis worden afgehaald bij onder meer apotheken en buurthuizen.

'Geen luxe maar noodzaak'

In Nieuw-Zeeland wordt het initiatief eerst uitgerold op vijftien scholen in de armste wijken van Nieuw-Zeeland, in 2021 kunnen alle scholen meedoen.

"Menstruatie is een feit voor de helft van de populatie", zegt Julie Anne Genter, de minister voor Vrouwen van het land, "en toegang tot deze producten is een noodzaak, niet een luxe."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iris en Ilse zamelden duizenden euro's in voor maandverband: 'Verborgen probleem'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore