Nederlaag verkiezingen

Bouterse wil nog steeds hertelling stemmen Paramaribo

05 juni 2020 02:29 Aangepast: 05 juni 2020 02:41
President Desi Bouterse brengt op 25 mei zijn stem uit. Beeld © ANP

De NDP, de partij van de Surinaamse president Desi Bouterse, wil nog altijd dat de stemmen in het district Paramaribo worden herteld. Dat verklaarde een vertegenwoordiger van de partij tijdens een zitting van het hoofdstembureau Paramaribo.

De NDP heeft twaalf punten ingebracht waar volgens de partij sprake is van onregelmatigheden of mogelijk frauduleuze handelingen. Het gaat bijvoorbeeld om verkeerde stembiljetten waardoor kiezers opnieuw moesten stemmen, foutieve optellingen of een verkeerde kleur potlood dat is gebruikt. De partij heeft het hoofdstembureau gevraagd een hertelling te doen.

De grote winnaar van de verkiezingen, de VHP, heeft tijdens de vergadering bezwaar aangetekend tegen dat verzoek. Toch maakt de winnaar zich niet druk. Als er al een hertelling komt, zal de uitslag nauwelijks verschillen. De NDP wil vooral tijd kopen, zei een woordvoerder van de VHP.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Officiële uitslag van Surinaamse verkiezingen eindelijk bekend

Eindelijk een uitslag

Gistermiddag waren eindelijk alle resultaten van de 639 stembureaus en was de officieuze uitslag van de verkiezingen van 25 mei er. De VHP van oppositieleider Chan Santokhi wordt de grootste partij met 20 van de 51 parlementszetels, vier meer dan de NDP.

Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) zal de komende dagen de zetelaantallen officieel vaststellen. Daarna is het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) aan zet. Dat orgaan gaat over het bindend verklaren van de uitslag. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Officiële uitslag van Surinaamse verkiezingen eindelijk bekend

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore