Medeplichtigheid

Agenten voor het eerst voor de rechter na dood Floyd

05 juni 2020 00:02
Verdachten J. Alexander Kueng, Thomas Lane en Tou Thao. Beeld © ANP

Drie van de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van George Floyd zijn voor het eerst voor de rechter verschenen. Hoofdverdachte Derek Chauvin, de agent die met zijn knie op de nek van Floyd drukte, was niet aanwezig.

Chauvin verschijnt maandag voor de rechter. Hij en zijn drie collega's zijn na de dood van Floyd ontslagen en later opgepakt. Chauvin wordt verantwoordelijkheid gehouden voor de dood van de arrestant.

Medeplichtigheid 

De oud-agenten Thomas Lane, J. Alexander Kueng en Tou Thao worden verdacht van medeplichtigheid. Ze verschenen na elkaar voor de rechter, droegen oranje jumpsuits en zwegen. De advocaat van Lane stelde dat zijn cliënt meende dat hij op een correcte manier zijn werk deed.

Duizenden betogers liggen in arrestatiehouding op brug in VS

Duizenden Amerikanen gingen woensdag uit protest tegen de gewelddadige dood van George Floyd in arrestatiehouding op het asfalt liggen. Ze doen het in absolute stilte en negen minuten lang.

Op videobeelden is te zien dat Lane en Kueng hun collega Chauvin helpen om Floyd tegen te grond te houden. Thao staat tussen de omstanders en de arrestant, die keer op keer duidelijk maakt dat hij niet kan ademen.

Bezwaar tegen borgsom

De raadsman maakte bezwaar tegen het bedrag van 1 miljoen dollar dat zijn cliënt moet betalen om voorlopig vrij te komen. De rechter toonde zich bereid de borg onder voorwaarden te verlagen naar 750.000 dollar. Dan moeten onder meer alle persoonlijke vuurwapens worden ingeleverd.

De aanklacht tegen Chauvin werd woensdag verzwaard. De politieagent, afgelopen vrijdag aangehouden, werd in eerste instantie aangeklaagd voor dood door schuld. Nu wordt hij aangeklaagd voor doodslag. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanklacht agent in zaak-George Floyd verzwaard: nu verdacht van doodslag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore