Nederlaag voor Bouterse

Officiële uitslag van Surinaamse verkiezingen eindelijk bekend

04 juni 2020 19:27
De Surinaamse president Desi Bouterse. Beeld © ANP

Het Surinaamse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vanmiddag (plaatselijke tijd) met anderhalve week vertraging de officiële uitslag van de parlementsverkiezingen van 25 mei bekendgemaakt. De politieke partij NDP van president Desi Bouterse heeft zoals al werd verwacht een flinke nederlaag geleden.

De VHP van oppositieleider Chan Santokhi wordt de grootste partij met 20 van de 51 parlementszetels, vier meer dan de NDP.

Geen verrassing

De nederlaag van de NDP komt niet als een verrassing. Vrijwel de volledige verkiezingsuitslag was dagen geleden al bekend. Alleen de gegevens van drie van de 639 stembureaus lieten nog op zich wachten, maar die zijn inmiddels ook terecht. Daarmee ligt er een officieuze uitslag. Deze moet nog bindend worden verklaard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitslag Surinaamse verkiezingen uit frustratie deels online gezet

De oppositie heeft de laatste cijfers niet afgewacht en is al begonnen aan de onderhandelingen over het vormen van een nieuwe regering. VHP, ABOP, NPS en PL willen een coalitie vormen en Santokhi naar voren schuiven om de nieuwe president te worden.

Onrust

Het uitblijven van de resultaten zorgde de afgelopen week voor onrust. Het ministerie van Binnenlandse Zaken noemde de maatregelen tegen het coronavirus als één van de redenen dat het langer duurde voordat er een voorlopige verkiezingsuitslag lag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bouterse wil hertelling stemmen Suriname: 'Er kan nog heel wat gebeuren'

Critici wijten de trage gang van zaken aan onkunde van de medewerkers van de stembureaus. Vertegenwoordigers van politieke partijen brachten nachten door in de hal waar het hoofdstembureau was gevestigd en waar alle stembiljetten liggen opgeslagen. Ze wilden gesjoemel voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore