Ook collega's aangeklaagd

Aanklacht agent in zaak-George Floyd verzwaard: nu verdacht van doodslag

03 juni 2020 21:42 Aangepast: 03 juni 2020 22:00
Een demonstrant met het gezicht van George Floyd. Beeld © AFP

De aanklacht tegen politieagent Derek Chauvin, die wordt verdacht van het doden van de zwarte Amerikaan George Floyd, is verzwaard. De drie andere agenten die betrokken waren bij de dood van Floyd worden aangeklaagd voor medeplichtigheid. 

Dat meldt CNN op basis van een tweet van senator Amy Klobuchar van de Amerikaanse staat Minnesota. 

De politieagent, afgelopen vrijdag aangehouden, werd in eerste instantie aangeklaagd voor dood door schuld, in de Verenigde Staten third-degree murder genoemd. Nu wordt hij aangeklaagd voor second-degree murder, namelijk doodslag.

Chauvin en zijn drie collega's werden vorige week al ontslagen nadat beelden van de aanhouding van Floyd waren uitgelekt. Daarop is te zien dat Chauvin bijna negen minuten lang zijn knie op de nek van Floyd had gedrukt bij zijn arrestatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwarte gemeenschap VS is wanhoop nabij en wil hulp witte Amerikanen

Die riep ondertussen herhaaldelijk dat hij geen lucht meer kreeg. De laatste drie minuten vertoonde hij al geen teken van leven meer. Later werd hij in het ziekenhuis doodverklaard.

Nabestaanden tevreden

De nabestaanden van Floyd zijn tevreden dat de aanklacht is verzwaard. "Dit is een bitterzoet moment", laten ze via hun advocaat Benjamin Crump weten.

De dood van Floyd veroorzaakte protesten in heel de VS die in veel steden uitliepen op rellen en gewelddadige confrontaties met de politie.

Ook buiten de VS waren er demonstraties, zoals in Londen, Parijs en München. In Nederland werden ook protesten georganiseerd in onder meer Amsterdam, Den Haag, Groningen en vandaag in Rotterdam.

De beelden van de arrestatie kunnen als schokkend worden ervaren

George Floyd werd dusdanig hardhandig gearresteerd, dat hij het niet overleefde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore