Dood zwarte arrestant

Vreedzame demonstratie Parijs eindigt met traangas en rellen

03 juni 2020 03:33 Aangepast: 03 juni 2020 03:43
Demonstranten blokkeren de straten in Parijs. Beeld © AP

Een demonstratie in Parijs bracht gisteravond 20.000 demonstranten op de been. De reden voor de demonstratie was de dood van een 24-jarige zwarte arrestant in 2016. In de loop van de avond werd de sfeer grimmiger en braken er rellen uit.

De demonstratie werd georganiseerd door nabestaanden van Adama Traoré, een zwarte arrestant die in 2016 om het leven kwam door politiegeweld. Zijn dood werd volgens medische specialisten in eerste instantie veroorzaakt door onderliggende hartproblemen. Later bleek dat hij waarschijnlijk toch door verstikking om het leven is gekomen.

'Ik kan niet ademen'

Traorés laatste woorden waren, net als die van George Floyd in het Amerikaanse Minneapolis; "Ik kan niet ademen". De Fransman overleed vier jaar geleden in een politiebureau in een voorstad van Parijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Betogers worstelen met afstand houden: zo gaat het in andere landen

Een antiracistische demonstratie, die voor een Parijse strafrechtbank werd gehouden, bracht volgens schattingen van de politie gisteravond 20.000 mensen op de been.

Coronavirus

Hoewel de demonstratie in eerste instantie vredig verliep, werd er niet voldoende afstand gehouden. De Franse politie had de demonstratie om die reden dan ook verboden. Het risico op verspreiding van het coronavirus was volgens de autoriteiten te groot. Ook vreesde men voor rellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden mensen bij protest tegen racistisch politiegeweld op Dam Amsterdam

Die rellen kwamen er, in de loop van de avond werd de sfeer grimmiger. Sommige demonstranten blokkeerden de ringweg van de Franse hoofdstad en staken dingen in brand. De politie riep de actievoerders op zich te verspreiden. Toen dat niet gebeurde zette de politie traangas in.

'Geweld hoort niet thuis in een democratie'

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner veroordeelde de rellen. Geweld hoort niet thuis in een democratie, schreef Castaner op Twitter. "Niets rechtvaardigt de excessen die vanavond in Parijs hebben plaatsgevonden."

Ook in andere Franse steden vonden gisteren demonstraties plaats. Volgens de Franse krant Le Monde waren er in Lille, Marseille en Lyon mensen op de been om te protesteren tegen racistisch politiegeweld. Het bleef daar echter rustig, met maximaal enkele duizenden demonstranten.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore