Inzet leger

Canadese premier Trudeau blijft 22 seconden stil na vraag over Trump

03 juni 2020 02:56 Aangepast: 03 juni 2020 15:29
De Canadese premier Trudeau tijdens de stilte. Beeld © AFP

De Canadese premier Trudeau, wiens persconferenties normaal altijd vlot verlopen, bleef gisteren stil. Gedurende 22 seconden gaf hij geen antwoord, nadat een journalist hem vroeg naar zijn mening over het beleid van de Amerikaanse president Trump.

De Canadese premier Justin Trudeau laat zich niet vaak uit over het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook tijdens de opmerkelijke persconferentie die Trudeau gisteren gaf, sprak hij Trump niet rechtstreeks toe. Maar hij gaf wel een krachtig signaal af.

President Trump zei eerder deze week het leger in te zullen zetten, als gouverneurs van staten de demonstraties niet onder controle krijgen. Vervolgens liet hij buiten het Witte Huis demonstranten uiteendrijven met rubberen kogels en traangas, om vervolgens een bijbel omhoog te houden.

Stilte

Een journalist vroeg premier Trudeau gisteren wat hij vond van het gewelddadige optreden van de Amerikaanse president. Trudeau antwoordde niet. Hij bleef stil. Gedurende 22 seconden zei de Canadese premier niets, terwijl hij recht in de camera keek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump dreigt het leger te sturen. Kan het zover komen?

"We kijken allemaal met afschuw naar wat er in de Verenigde Staten gebeurt", vertelde Trudeau na de ongemakkelijk lange stilte. "Het is een tijd om mensen bij elkaar te brengen, het is een tijd om naar elkaar te luisteren. Het is tijd om te leren wat onrecht is, om onder ogen te zien dat er ondanks jaren van progressie nog altijd onrecht wordt aangedaan."

Bruin geschminkt

Bij Canadezen lijkt er iets minder ophef over de dood van George Floyd dan in de VS, al werd er in Canada ook geprotesteerd. Ook Trudeau is echter niet vrij van schandalen. Vorig jaar kwam de Canadese premier in opspraak nadat er een foto opdook waarop hij bruin geschminkt als Aladdin is te zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Foto bruingeschminkte Trudeau duikt op: 'Spijt me heel erg'

De foto werd genomen in de lente van 2001. De uitdossing was bedoeld voor een themafeest 'Arabian Nights' van zijn school West Point Grey Academy. Zwart of bruin schminken ligt, zeker in Amerika en Canada, erg gevoelig en wordt veelal als zeer racistisch gezien. Trudeau bood zijn excuses aan. "Het spijt mij heel erg", vertelde hij toen.

 

Intussen melden Amerikaanse media dat het leger is gemobiliseerd in Washington. Volgens bronnen binnen defensie zou het gaan om enkele honderden gewapende militairen. Amerikaanse journalisten melden dat het gaat om troepen die in 2003 werden uitgezonden naar Irak.

"Er is niets 'normaals' aan. Deze militairen zijn getraind om de vijand te verslaan", schrijft de Amerikaanse correspondent Dan Murphy.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump wil protesten de kop indrukken en dreigt met inzet leger

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore