Afgelopen tien jaar

Politiekorps Minneapolis onder de loep: mensenrechten geschonden?

03 juni 2020 00:46 Aangepast: 03 juni 2020 00:50
Gouverneur Tim Walz tussen de demonstranten. Beeld © EPA

Het politiekorps van de Amerikaanse stad Minneapolis zal onder de loep worden genomen. In die stad kwam George Floyd vorige week om het leven door politiegeweld. Dit onderzoek licht het politiebeleid en de procedures van de afgelopen tien jaar door. "Er moet iets veranderen."

Dat vertelde de gouverneur van de Amerikaanse staat Minnesota, Tim Walz, tijdens een persconferentie. In die staat ligt de stad Minneapolis, waar Floyd om het leven kwam. Sinds zijn dood zijn er overal ter wereld protestmarsen georganiseerd en rellen uitgebroken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doden bij grimmige protesten in VS, agenten aangevallen

Het onderzoek naar de schending van mensenrechten door het politiekorps staat los van het onderzoek naar de agent die de nekklem bij Floyd uitvoerde. De 46-jarige Floyd kwam door verstikking om het leven. Naar de agent is een moordzaak ingesteld.

Discriminerend optreden

Volgens gouverneur Walz is dit bredere onderzoek nodig om uit te vinden 'of het politiekorps de afgelopen tien jaar discriminerend optrad tegen zwarte mensen'.

"De orde op straat zal niet hersteld worden door meer militairen of een avondklok", legt Walz uit, wijzend op de toespraak van president Trump. "Er zal pas rust ontstaan als we de systematische fouten aanpakken die het probleem veroorzaakten."

Dat betekent volgens Walz niet dat het politiesysteem volledig afgeschreven kan worden. "Het systeem functioneert zoals het bedoeld is. Het probleem is echter dat er sommigen worden buitengesloten", legt de gouverneur uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump wil protesten de kop indrukken en dreigt met inzet leger

Volgens de gouverneur moet de systematische verandering overal in de Verenigde Staten plaatsvinden. "Het moet ergens beginnen", vertelt hij. "Vandaag begint het met het politiekorps van Minneapolis."

'Er zal toch niets veranderen'

Volgens Walz zijn de rellen voornamelijk uitgebroken omdat 'mensen verwachten dat er toch niets zal veranderen'. "De reden daarvoor is dat er al zo vaak niets veranderde", zegt Walz.

Sheriff sluit zich aan bij demonstranten tegen politiegeweld

Steden in de VS zijn al dagen het toneel van zware rellen, sinds de zwarte George Floyd omkwam bij zijn arrestatie. Maar niet elke confrontatie tussen demonstranten en de politie mondt uit in geweld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore