Politiegeweld

Kritiek op geweld tegen buitenlandse journalisten in VS

02 juni 2020 22:28 Aangepast: 02 juni 2020 23:17
Een Australische verslaggeefster werd live op televisie belaagd door de politie. Beeld © 7News

Steeds meer landen uiten hun bezorgdheid over geweld van de Amerikaanse politie tegen buitenlandse journalisten die verslag doen van de aanhoudende protesten. Ze belanden daarbij soms ook zelf in de vuurlinie.

In Australië ontstond ophef nadat live op televisie te zien was hoe een verslaggeefster en haar cameraman in Washington klappen kregen van de politie.

De politie zou geweld hebben gebruikt om de weg vrij te maken voor president Donald Trump, die een promotiefoto wilde maken bij een oude kerk. Er werd ingegrepen met traangas en rubberkogels. Australië wil dat er een onderzoek wordt ingesteld.

Ook een medewerkster van het Russische staatsmedium Sputnik zou gewond zijn geraakt tijdens het protest in Washington. 

Rusland heeft de VS opgeroepen snel actie te ondernemen. Het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Sputnik-medewerkster Nicole Roussell 'veel verwondingen heeft opgelopen, ook door vuurwapens'. Ze zou onder meer zijn geraakt met een rubberkogel.

Eerder riep ook Duitsland de VS al op om de persvrijheid te beschermen. Dat gebeurde nadat een journalist van het Duitse medium DW had gemeld dat de Amerikaanse politie hem onder vuur had genomen.

Vrijdag werd een journalist van CNN gearresteerd tijdens een live-verslag over de rellen in Minneapolis. CNN noemde het een duidelijke schending van de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ze richten op ons': Amerikaanse pers slaat alarm na geweldsincidenten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore